Datalogiforsker fra KU (DIKU) modtager EliteForsk-rejselegat – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2016 > Datalogiforsker fra KU...

25. februar 2016

Datalogiforsker fra KU (DIKU) modtager EliteForsk-rejselegat

EliteForsk

Når årets prestigefyldte EliteForsk-priser for 10. gang overrækkes den 25. februar 2016 under tilstedeværelse af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, vil der være et pænt KU-aftryk i forbindelse med såvel EliteForsk-prisen som de særlige EliteForsk-rejsestipendier 2016, der uddeles til unge lovende forskere.

Foto: Anders Holmgaard, Berlingske

Ikke færre end tre ansatte ved KU modtager et rejsestipendium på 200.000 kr., der skal anvendes til et længerevarende studieophold i et internationalt forskningsmiljø. En af de tre er DIKUs Mathias Bæk Tejs Knudsen, der er ph.d.-studerende og forsker i  teoretisk datalogi og diskret matematik, specielt grafteori, samt forståelsen af tilfældighed i analysen og konstruktionen af algoritmer.

Prismodtagerne hører til landets mest talentfulde forskerstuderende, der skal have mulighed for at rejse ud og etablere relationer i internationale forskningsmiljøer. Legatet skal derudover synliggøre dem som rollemodeller for andre unge, der ønsker at tage en forskeruddannelse.

Denne målsætning vil Mathias sigte efter ved at deltage i internationale topkonferencer som STOC, FOCS og SODA hvor Mathias allerede har publiceret, samt studierejser til Stanford, Princeton, m.m. hvor Mathias allerede har knyttet mange tætte bånd.

Indstillingens begrundelse

I begrundelsen for indstillingen af Mathias til prisen udtaler hans vejleder, professor Stephen Alstrup, blandt andet: ”Mathias startede på sit ph.d.-studie i januar 2014, og den første opgave jeg gav ham var at læse en artikel om additive spannere, der er et klassisk emne i algoritmisk grafteori. Han nøjedes dog ikke med at læse artiklen, men forbedrede samtidig resultatet, og denne forbedring resulterede i hans første solo-artikel. Mathias har endvidere stået i spidsen for en række andre gennembrud, der har resulteret i indsendte artikler, som er skrevet sammen med andre ph.d.-studerende. Mathias har gennem sit arbejde også skabt personlige bånd til ph.d-studerende uden for KU, herunder DTU og IT Universitetet. Mathias er både meget talentfuld og hårdtarbejdende og jeg er sikker på, at han med den rette støtte vil kunne nå langt.”

Begge Mathias' vejledere, DIKU-professorerne Stephen Alstrup og Mikkel Thorup, præsenterer forskningsresultater på en konference til sommer http://highlightsofalgorithms.org/program/ hvor de ca. 20 bedste algoritmeresultater fra året, der gik, bliver præsenteret. Mathias' algoritmiske  hjemmebane på DIKU anses således som et forskningsfyrtårn.

Det er ikke første gang, Mathias er blevet hædret med et rejselegat – i 2015 modtog han et legat fra Stibo-fonden til et ophold på Stanford University og forskning i randomiserede algoritmer og grafteori.

På Datalogisk Institut på KU er der stor stolthed over Mathias, som ønskes tillykke med hæderen.