Mimoser i januar. Erindringer og historie

Publikation: Bog/antologi/afhandling/rapportBog

At skrive erindringer er at konfrontere sig selv med det fundamentale, eksistentielle spørgsmål: Hvem er jeg? Det er et spørgsmål som filosofien, videnskaben og kunsten har beskæftiget sig med i århundreder.

Men at grave i sine erindringer, i ens personlige liv ville være stærkt begrænset, hvis ikke man så sig selv som en del af noget meget større. Inde i ethvert menneskes krop og bevidsthed gemmer sig spor af ikke bare ens egen slægt og families historie, men hele den lange biologiske kæde af liv som menneskeheden udgør. Der gemmer sig også billeder, fortællinger og historier, som vi har oplevet og er blevet påvirket af – via de trykte medier og de moderne billedmedier.

Den slægtshistorie jeg fortæller her begynder i de fattigste lag i 1700-tallets Danmark. Jeg beskriver mænd og kvinder, hvis historie er Danmarkshistorie, en historie om social og kulturel udvikling. Selv er jeg en del af de store årgange efter 1945, som satte deres præg på det moderne Danmark.
Som Matador fortæller hverdags-, familie- og Danmarkshistorie, fortæller mit liv det. Min historie spejler sig i Danmarkshistorien og den moderne mediehistorie, som har sat sit afgørende præg på ikke bare mit, men vores alles liv.

Der er fire lag i den historie, jeg fortæller om mig selv, og som tematisk snor sig om hinanden i min erindring:
•hvem er jeg og min nærmeste families historie, en erindring om en dreng født i Jylland i 1947 i en lærerfamilie, en historie om efterkrigstidens store årgange, en 68'er. En dreng som oplevede store personlige og historiske forandringer, fordi samfundet, familiestrukturen, kønsroller, seksualnormer og uddannelsesmuligheder ændrede sig, og fordi verden åbnede sig både i virkeligheden og via medierne.
•den dybere slægtshistorie, som rummer mange typiske karakter og skæbner, der tegner et billede af den danske hverdagshistorie fra 1800-tallet og frem. Min historie er en del af en større dansk historie, om fattigdom, om store klasseskel før velfærdssamfundet og før jeg bliver født. Det er også en historie om udviklingen i mande- og kvinderoller og vores normer og måder at leve på som familier.
•den store historie om et foranderligt Danmark i en mere og mere åben verden og om hvordan min egen, min families og min slægts historie afspejler, illustrerer og kommenterer denne større Danmarkshistorie. Der er milevidt fra de livsvilkår og muligheder den første Bondebjerg havde i slutningen ag 1700-tallet, og det velfærdssamfund jeg blev født ind i fra 1947.
•metahistorien hvor medierne spiller en rolle, som dem der spejler og kommenterer historien, men hvor jeg også filosoferer over erindringers kilder og dimensioner, og hvordan vi som mennesker både påvirkes af vores biologi, vores gener, og de erfaringer vi har som sociale og kulturelle væsner
OriginalsprogDansk
UdgivelsesstedHellerup
ForlagForlaget Spring
Antal sider278
ISBN (Trykt)978-87-94165-07-5
StatusUdgivet - 2 sep. 2021

ID: 270268969