15. juli 2009

Jakob Krarup modtager EURO Distinguished Service Medal

Æresbevisningen EURO Distinguished Service Medal tildeles en person, der har ydet en særlig indsats inden for den akademiske disciplin Operational Research. 

Jakob Krarup, professor emeritus ved DIKU og datalog, er den første modtager af den fornemme pris, der blev præsenteret ved åbningssessionen af EURO-2009 den 6. juli i Bonn, en stort anlagt begivenhed med 2223 registrerede deltagere og 45 parallelle sessioner. 


Prismodtageren Jakob Krarup i selskab med bedømmelsesudvalgets italienske formand,
professor Paolo Toth (i nobelt jakkesæt), og dennes hustru, Luisa
 

Baggrund 

Nødvendigheden af at koordinere en multinational indsats under 2. verdenskrig førte til et nyt fagområde kaldet operationsanalyse (standardforkortelse OR efter det engelske Operational Research). OR er tværvidenskabelig af natur med ren og anvendt matematik, datalogi med særlig vægt på algoritmik, økonomi, beslutningsteori og adfærdsvidenskab som primære elementer.

Efter krigen vandt OR indpas som rutineværktøj ved alle former for beslutningstagning i både offentligt og privat regi. Det faglige grundlag blev cementeret og allerede i 1948 så det første selskab dagens lys i England. Der blev skrevet bøger og udgivet tidsskrifter, og OR blev en akademisk disciplin der holdt sit indtog på universiteter og højere læreanstalter, i Danmark omkring 1960. Mine første forelæsninger om OR ved KU blev holdt i marts 1969 ved den daværende Afdeling for Informationsbehandling (KUAIB), der i april 1970 blev til DIKU.

En række nationale OR-selskaber stiftede i 1975 paraplyorganisationen EURO som ramme om et fællesskab, der i dag omfatter 30 lande i Europa og Mellemøsten og - pudsigt nok også - Sydafrika.  EURO afholder kongresser og mini-ditto, arrangerer sommer- og vinterskoler for "næste generation", har et hav af specialiserede arbejdsgrupper, et fast sekretariat i Bruxelles og står bag tidsskriftet European Journal of Operational Research, der med tiden er blevet fagområdets største.

 

 

Om sin pris siger Jakob Krarup med slet skjult stolthed:  " Jeg har været med på vognen fra første færd, i al ubeskedenhed på enhver tænkelig vis ... og er det fortsat."
(Motivet er fra takketalen)


Fra Unkel am Rhein, hvor takketalen blev skrevet dagen-før-dagen. Blyant og papirlapper: andet var ikke til rådighed. Men inspirationen blev hentet hos en sød servitrice, der hver halve time kom springende med kølig Riesling, så slutresultatet blev absolut acceptabelt.