Pas på - robotterne kommer! – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2009 > Pas på - robotterne ko...

27. oktober 2009

Pas på - robotterne kommer!

En helt ny eksamensform blev taget i brug, da DIKU torsdag den 29. oktober 2009 afviklede kandidateksamen i robotteknologi. Robot Curling er en innovativ sportsgren, som er kommet for at blive

Hvilket miljø er mere egnet til at teste de studerendes færdigheder end at lade eksaminanderne dyste indbyrdes i et autentisk "live environment", nemlig DIKUs forhal, som byder på masser af spændende udfordringer i form af drilsk lysindfald og ujævn gulvoverflade.

Eksamenssituationen fik karakter af en event, da en del af eksamen og afslutningen på kandidatkurset Robot Eksperimentarium fik navnet Robot Curling. 8 hold dystede om at få deres respektive robotter til at finde rundt på curlingbanen (en trekantet bane med 3 landmarks i hvert hjørne) og skubbe 3 curlingsten ind i målcirklen i midten af banen.

Det hold der fik flest point (1 pr. sten i målcirklen) på kortest tid kunne desuden kåres som vinder. Reglerne inkluderede også en bonusregel som tillod spillerne (robotterne) at skubbe de 3 landmarks ind i målcirklen og derpå modtage et point pr. landmark og en tidsbonus på minus 4 minutter.

Udfordringen bestod i at programmere robotterne så de ved hjælp af et påmonteret kamera kan finde rundt på banen, samt at lægge en effektiv strategi for at skubbe til stenen og derpå finde spillet.

Eksaminandernes lampefeber blev for en stor del mildnet af den lidt uvante og sjove situation.

Vinderteamet blev hold 5, Rasmus Hovendal og Karl Ekström, der dels gennemførte banen på kortest tid (5 minutter), dels fik 2 point, heraf et for at flytte et landmark ind i målcirklen.

Tillykke til alle deltagere for bestået eksamen og til årets vindere af Robot Curling!

Se billeder fra RobotCurling-eventen:

Det på robotten monterede
kamera "ser" et landmark
og styrer dermed robotten.
Dommerne Søren Hauberg,
Kim Steenstrup Pedersen og