Jesper Andersen har opnået ph.d.-graden i datalogi – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2010 > Jesper Andersen har op...

25. februar 2010

Jesper Andersen har opnået ph.d.-graden i datalogi

Den 25. februar 2010 forsvarede Jesper Andersen sin ph.d.-afhandling med titlen Semantic patch inference.

Begivenheden blev overværet af familie samt kolleger fra APL-forskergruppen, der fik en veloplagt fremførelse om problemer og løsningsforslag ifm. collateral evolution samt en præsentation af det af Jesper udviklede spdiff-værktøj.

DIKU ønsker Jesper tillykke med ph.d.-graden. Nedenfor ses abstract, navne på vejleder og opponenter, samt henvisning til, hvor ph.d.-rapporten kan rekvireres.

Abstract

Collateral evolution is the problem of updating several library-using programs in response to API changes in the used library. In this dissertation I have addressed the issue of understanding collateral evolutions by automatically inferring a high-level specification of the changes evident in a given set of updated programs.

In the thesis I have formalized a concept of transformation parts that serve as an indication of when a change specification is evident in a set of changes. Based on the transformation parts concept, I state a subsumption relation on change specifications. The subsumption relation allows decision of when a change specification captures a maximal amount of the evident changes in a set of changes.

I give two algorithms that find high-level change specifications evident in a set of changes. Both algorithms have been implemented in a tool called "spdiff" which is freely available.

Finally, a few examples of change specifications inferred by spdiff in Linux are shown. The inferred specifications concisely capture the actual collateral evolution performed in the examples.

Assessment Committee:

Chairman: Associate Professor Torben Ægidius Mogensen (DIKU, University of Copenhagen)
Professor Charles Consel (University of Bordeaux)
Professor Yves Ledru (University Joseph Fourier, Grenoble)

Academic supervisor:

Associate Professor Julia Lawall (DIKU, University of Copenhagen)

For an electronic copy of the thesis, please contact Jette Møller, jettegm@diku.dk, + 45 35 32 14 57.