6. oktober 2011

DIKU er også bidragyder til Euclid-rummissionen 2019

Den kommende europæiske Euclid-rummission, som European Space Agency netop har udvalgt til opsendelse i 2019, bliver med fremtrædende dansk deltagelse.

Euclid er designet til at give et kvantespring fremad i forståelsen af den 'mørke energi', som udgør 70% af energitætheden i universet og får det til at udvide sig hurtigere og hurtigere. Nobelprisen i Fysik 2011 går netop til de forskerhold, der i 1998 opdagede denne totalt overraskende egenskab ved universet.

DIKU er med forskere fra Image Group en af parterne i Space Science Center ved Københavns Universitet.

Space Science Center og DTU Space er gået sammen om at bidrage til design af instrumenterne, levere dele til test af instrumenterne og deltage i test af instrumenterne før opsendelsen.

Desuden skal en del af dataanalysen fra satellitten foregå ved et nyt dansk datacenter i samarbejde med DIKU/eScience. Københavns Universitet tager dermed et nyt skridt ud i rummet, da det for første gang leverer et stort bidrag til instrumenterne på en satellitmission, der skal udforske universet. Til gengæld får danske forskere uhindret adgang til Euclid missionens guldgrube af data. 

Læs mere...