Lambdabamserne fra DIKU klar til europamesterskab i programmering – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2012 > Lambdabamserne fra DIK...

10. oktober 2012

Lambdabamserne fra DIKU klar til europamesterskab i programmering

Af Maj Fonseca

DIKU-holdet, Lamdabamserne, som løb af med en 2. plads ved weekendens danmarksmesterskab i programmering, går nu i træningslejr for at være klar til det nordvesteuropæiske mesterskab i november med kvalifikation til verdensmesterskabet for øje.

Skuffelse trods en flot andenplads

“Vi var for langsomme til at kode”, lyder det ærlige svar fra Søren Dahlgaard på spørgsmålet om, hvordan det kan være, at han og hans hold, Lamdabamserne, ikke magtede at forsvare titlen som danmarksmestre i programmering. “Taktik og erfaring med at løse denne type opgaver er altafgørende for at klare sig godt”, lyder det fra konkurrencedeltageren med slet skjult skuffelse. De fleste vil mene at en andenplads er aldeles imponerende, men Lamdabamserne har høje standarder for succes. Fra det opstillede scoreboard kunne alle følge den tætte kamp indtil sidste minut, hvor det århusianske hold, 'This could be your advert', løb af med sejren og vinderprisen på 10.000 kr.

Søren er dog stadig fuld af optimisme efter den anti-klimatiske afslutning på konkurrencen: “Vi havde haft dem, hvis vi havde implementeret løsningerne med det samme, men desværre prioriterede vi forkert. Vi fandt løsningerne på 9 ud af de 12 stillede opgaver, men vi nåede kun at implementere de 7, fordi vi prioriterede vores kodning forkert og var for langsomme.”

Datalogerne skal i træningslejr

Selvtilliden fejler således ingenting hos den 22-årige datalogistuderende, som går stærkt efter at kvalificere sig til verdensmesterskabet 2013 i St. Petersborg ved det nordvesteuropæiske mesterskab, der afvikles d. 23. november i Holland.

For at opnå dette mål går Søren og hans hold i træningslejr i den kommende tid. Gruppen planlægger at studere løsningerne fra de sidste mange års sværeste opgaver, for at opnå et større løsningsrepetoire. 9 ud af 12 opgaver er nemlig ikke nok ved den hårde internationale konkurrence. “Og så skal vi være hurtigere til at kode”, tilføjer Søren atter.

Faglig udbytte og gratis øl

Selvom DIKU har tradition for at uddanne landets absolut dygtigste dataloger, kan datalogiuddannelsen ikke tage æren for de flotte resultater ved programmeringskonkurrencen. Undervisningen på DIKU er meget teoretisk anlagt - her handler det mere om beviser end praktisk anvendelse. Opgaverne ved DM, derimod, er ofte formuleret som problemer fra den virkelige verden, man skal finde en passende algoritme til.

Foruden sammenholdet og den gode stemning er muligheden for at lære nyt er da også en af Sørens vigtigste motivationer for at bruge tid og kræfter på programmeringskonkurrencer. “Man får kendskab til algoritmer, man ikke er blevet introduceret til før. Bl.a. fandt vi en træstruktur sidste år, der var helt ukendt for os”.

Den fri bar (der ligesom vinderpræmien er sponsoreret af Netcompany) efter konkurrencens afslutning giver yderligere anledning til at diskutere løsningerne.

Fra konkurrencen

Fotos venligst stillet til rådighed af Netcompany. Foto af Brøns og Brinch lånt af dikutal.dk

Må man ikke kode i haskell?

5 hold fra DIKU var med til årets DM. Alligevel er der minimal opmærksomhed på arrangementet blandt de øvrige DIKU-studerende. “Holdningen på DIKU er generelt, at det gider man ikke, fordi man kun må kode i C, C++ og Java”. Men ifølge Søren betyder programmeringssproget meget lidt for resultatet, da opgaverne er så små, at en løsning højst fylder 100 linier - det, der betyder noget, er hurtigt at finde den rette algoritme.

Søren og de øvrige DIKU-hold ser frem til det nordvesteuropæiske mesterskab, som nu bliver en desto sødere en oplevelse fordi instituttet har besluttet at sponsorere en pæn del af de unge talenters rejseudgifter.

Mere info

Hvis du er interesseret i at deltage i programmeringskonkurrencerne, er du velkommen til at kontakte adjunkt Christian Wulff-Nilsen, der fungerer som coach og worksshopkoordinator. Skriv til koolooz@diku.dk.

Link til resultattavlen