Studiepraktikanter udvikler nye apps på DIKU – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2012 > Studiepraktikanter udv...

01. november 2012

Studiepraktikanter udvikler nye apps på DIKU

Fredag d. 26. oktober 2012 -af Maj Fonseca

På sidstedagen af de tre dages studiepraktik blev DIKU indtaget af et blandet hold af 36 forventningsfulde gymnasie- og universitetsstuderende, som skulle lære at udvikle smartphone-apps. Dagen forløb med højt humør og et væld af idéer og mundede til sidst ud i kåringen af den bedste app - et program, som kan afgøre, om man er fuld og derefter forhindre én i at ringe til sin ekskæreste.

Lille UP1 - før bolden gives op til Hackatron

I dagene fra den 24. til 26. oktober 2012 havde godt 20 gymnasieelever meldte sig til at prøve nogle af IT-uddannelserne udbudt på Københavns Universitet: Naturvidenskab og IT, Kommunikation og IT samt Datalogi.

Onsdag bød på intro til datalogistudiet, forelæsning i programmering sammen med KomIT-studerende samt besøg hos DIKUs HCC gruppe på KUA og fremvisning af interaktive installationer.

Torsdag var NatIT'erne værter og diskede op med en intro til NatIT-studiet, forelæsning i modellering og mønstergenkendelse ved hjælp af biomarkører samt en hyggelig quizz, der førte vidt ud i de naturvidenskabelige discipliner.

Fredag var der lagt op til det helt store “hackertron”, der gav praktikanterne mulighed for i samarbejde med studerende fra datalogi og KomIt at programmere deres egen smartphone-app.

Hackatron-master lektor Ken Friis Larsen fik med munter selvironi vækket selv de  mest morgendøsige praktikanter op og introduceret dem til dagens hacker-program. At hacke betyder på fag-slang at programmere, og et “hackatron” vil i denne sammenhæng sige, at der programmeres dagen lang. Platformen for den megen hacking var MITs App Inventor - et værktøj til at skrive programmer til Android-telefoner.

En flok engagerede hackere

Engagementet, hvormed grupperne gennemgik processen fra idéudvikling, indkredsning af målgruppe og testning til færdigt produkt, var ikke til at tage fejl af. Rummet summede af idéudvikling og stor koncentration. Sigende var det, at man hele dagen ikke så det mindste til facebook eller minestryger på de mange lysende computerskærme: Der var ikke plads til tidsspilde, og mange brugte endda det meste af frokostpausen til at hacke videre.

Gratis pandekager var der dog ikke mange, der kunne stå for, da pandekagevognen sponsoreret af IT-konsulenthuset IT Minds slog en stand op foran DIKUs hovedindgang. Behovet for søde sager synes forståeligt. På dette tidspunkt var sodavandsbeholdningen ved at nå et lavpunkt, og kodende hoveder har som bekendt brug for lette kulhydrater.

Idéer i massevis

Ideer til apps skortede det absolut ikke på. Det klassiske quiz-program var det mest udbredte valg, og det blev på dagens hackatron fortolket på hele fire nye måder.

Heriblandt bidrog én gruppe med en videreudvikling af børneprogramværterne Martin og Ketils koncept, “Gæt en lort”. Én gruppe programmerede en synkroniserbar huskeliste med scroll-function, mens en anden gruppe havde taget Kens formaninger om at finde en “skæv” vinkel helt bogstaveligt, og udviklede en app, der gjorde brug af telefonens GPS-system til at måle, hvor langt man til enhver tid befinder sig fra Christiania. På tegnebordet lå desuden idéer til at få mobiltelefonen til at danse hen over bordet vha. vibratorfunktionen, et kameraprogram, som gør det nemmere at tage billeder af sig selv og en app, der indarbejder “noget med katte”.

Vindergruppen, hvis app sidst på dagen blev kåret som den bedste (og indbragte gruppen 4 eksklusive USB-nøgler med DIKU-logo), blev opfinderne af appen med navnet “How drunk are you?”. Ud fra en samlet bedømmelse af balanceøvelser, evnen til at stave korrekt samt logiske opgaver kan appen afgøre, hvor fuld brugeren af telefonen er. Efter at have konstateret at man er fuld kommer appen i løbet af aftenen med en række opbyggende formaninger og forsøger at forhindre den berusede i at blamere sig ved fx at ringe til sin ekskæreste. Alt i alt en app med potentiale til at forhindre mange pinlige optrin i nattelivet. Om den kom i anvendelse ved den tilstundende fredagsbar ligger dog uden for denne reportages afgrænsning.