Mikkel Holmbo Lund tiltrak opmærksomhed med sit forskerspireprojekt om keglesnitsbrøker – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2013 > Mikkel Holmbo Lund til...

29. november 2013

Forskerspiren Mikkel Holmbo Lund viser sit projekt om keglebrøker frem til uddannelsesministeren.

Årets forskerspirer blev i tirsdags kåret til afslutningsarrangementet i Københavns Universitets festsal. Blandt de nominerede var Mikkel Holmbo Lund fra Odsherreds Gymnasium med sit projekt om keglesnitsbrøker, som blev skrevet i samarbejde med Datalogisk Institut.

Hvad får man, når man tager en række engagerede studerende på ungdomsuddannelserne i Danmark og giver dem muligheden for at arbejde sammen med førende forskere? Det er netop det, Projekt Forskerspirer giver muligheden for, og i denne uge blev de heldige projektvindere kåret.

Der var 159, der deltog i Projekt Forskerspirer, og blandt disse var der 12, der blev nomineret til at være Årets Forskerspire indenfor 4 kategorier - Humaniora, Samfundsvidenskab, Sundhedsvidenskab og Naturvidenskab. Blandt de nominerede i kategorien Naturvidenskab var Mikkel Holmbo Lund fra Odsherreds Gymnasium, som i samarbejde med Stefan Sommer, Adjunkt på Datalogisk Institut på Københavns Universitet, udarbejdede et projekt med fokus på keglesnitsbrøker.

Integration mellem matematik og datalogi

Projektets fokus på keglesnitsbrøker udspringer af de mange muligheder, der åbnes op for inden for den matematiske verden, når IT udvikles og udbredes - og indenfor mange andre områder. Udviklingen inden for IT giver helt nye muligheder for at indsamle og arbejde med store datasæt, som hermed gør det muligt at forske i områder inden for matematikken, som før virkede umulige at forske i.

Et af områderne, det er gjort nemmere at forske i, er netop keglesnitsbrøker.

Projekt med fremtidige anvendelsesmuligheder

Projektet løb desværre ikke af med prisen som Årets Forskerspire, men blev dog stadig bemærket positivt blandt de fremmødte, selv om det er et område, der ikke lige nu kan relateres til nuværende samfundsmæssige udfordringer. Uddannelsesminister Morten Østergaard indrømmede da også, at han før tirsdag aldrig havde hørt om keglesnitsbrøker, men udtalte alligevel:

"Forskning handler jo grundlæggende om at finde ud af det, som vi endnu ikke ved. Forskning er per definition uforudsigelig. Og ingen ved, hvornår det næste videnskabelige gennembrud kommer."

I projektindledningen nævner Mikkel Holmbo Lund da også, at det er et forskningsområde, der muligvis ikke har nogle konkrete anvendelsesmuligheder lige nu - men at det stadig er vigtigt at forske i, så det kan bruges i fremtidig forskning.

De tre nominerede i kategorien Naturvidenskab viser deres certifikater frem i selskab med Morten Østergaard. Mikkel Holmbo Lund er anden fra venstre. Foto: Mikal Schlosser

Vindere

Som nævnt løb Mikkel Holmbo Lund desværre ikke af med titlen som Årets Forskerspirer. Den gik i stedet til Liv Moretto Sørensen for hendes projekt om en kombination mellem et høreværn og en øreprop, der kan hjælpe med at reducere tinnitus hos musikere. Priserne i hver kategori gik til:

• Humaniora - Villiam Miklos Andersen fra Roskilde Gymnasium
  • Naturvidenskab - Alexander T. Kristensson fra Roskilde Gymnasium
  • Samfundsvidenskab - Ane Johansen fra Nordfyns Gymnasium med projektet:
  • Sundhedsvidenskab - Liv Moretto Sørensen fra Kolding Gymnasium