Ekspert: It-system burde have fanget fejl i kræftscreening – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2013 > Ekspert: It-system bu...

29. oktober 2013

Ekspert: It-system burde have fanget fejl i kræftscreening

Offentligt it-system

»Jeg er ærlig talt bange for, at det her er en af de alvorligste it-fejl, vi har set.«

Sådan lyder bekymringen fra Erik Frøkjær, der er lektor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet. Han råber nu op, fordi han frygter for den generelle kvalitet af sundhedsvæsenets safety-critical-systemer.

Et safety-critical-system er en betegnelse, der bruges om it-systemer, hvor kravene til driftsikkerheden er skærpet, fordi en eventuel fejl kan koste menneskeliv.

For nylig kom det frem, at 27.000 danske kvinder uretmæssigt var faldet ud af det nationale indkaldelsessystem til screening for livmoderhalskræft. Dækningen af sagen har taget udgangspunkt i, at fejlen er sket i amternes gamle it-systemer og derfor ikke har noget at gøre med det nye, nationale it-system, der erstattede dem i 2007.

Læs hele artiklen i Version2