Erik Frøkjær om strandede henvisninger: Vi har ventet på et system i ti år – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2013 > Erik Frøkjær om strand...

31. oktober 2013

Erik Frøkjær om strandede henvisninger: Vi har ventet på et system i ti år

Offentligt it-system

Det er relativt simpelt at etablere et system, der vil afhjælpe, at henvisninger og journaler strander, når de bliver sendt fra et hospital til et andet, lyder det fra Erik Frøkjær

21soendag laun uth sygehus 00433608

© DR

Selvom det har været undervejs i mere end et årti er sygehusenes computersystemer under al kritik. Så klar er udmeldingen fra it-ekspert Erik Frøkjær, der er lektor i datalogi på Københavns Universitet.

Han kritiserer det system, der skal sikre at alle oplysninger når frem, når en patient går fra behandling på ét sygehus til et andet.

- I hospitalssektoren har man i årtier haft problemer med at få it-systemerne til at spille ordentligt sammen, siger lektor i datalogi, Erik Frøkjær.

Især et problem for kræftpatienter

Det er især et problem for kræftpatienter, at henvisninger og prøveresultater bliver væk, fordi de ofte bliver behandlet på flere forskellige hospitaler undervejs i deres sygdomsforløb, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

Flere rapporter dokumenterer problemets omfang. Kræftens Bekæmpelse henviser blandt andet til en rapport, som er udarbejdet af Den Nationale Arbejdsgruppe for Patientsikkerhed i Kræftforløb.

Den viser, at 43 procent af de indberettede hændelser fra 2010 til 2012 har med kræftpatientens overgang fra et sygehus til et andet at gøre

- Det er ikke godt nok. Der må en dygtigere og mere koncentreret ledelse ind i det her. Vi kan ikke acceptere, at vi i årtier må vente på, at de her systemer fungerer på en betryggende måde, siger Erik Frøkjær.

Læs hele artiklen på Dr.dk/nyheder