22. september 2014

DIKU-forskere er bedst til at diagnosticere demens

Alzheimers, medicinsk billedanalyse

I forbindelse med den nyligt afholdte MICCAI-konference i Boston, USA, demonstrerede de danske forskere fra Datalogisk Institut Københavns Universitet deres kompetence inden for medicinsk billedanalyse, da de løb af med sejren i konkurrencen om at bruge computermetoder til at diagnosticere Alzherimers sygdom ud fra MR skanninger.

MICCAI 2014 Boston

Ved den netop afholdte MICCAI 2014-konference på MIT-universitetet i USA mødtes 1200 forskere fra hele verden for at udveksle og diskutere fremskridt i brugen af computeranalyser af medicinske skanningbilleder til diagnosticering af sygdomme.

I den forbindelse deltog 15 hold fra verdens førende universiteter i konkurrencen om mest akkurat at diagnosticere Alzheimers sygdom ud fra MR-skanningbilleder af hjernen.

Holdet fra København med forskere fra DIKU og virksomheden Biomediq vandt dysten ved at ramme den korrekte kliniske diagnose på flest af de 353 skanninger. Dermed overgik danskerne bl.a. bidrag fra Imperial College, London på andenpladsen og MIT på tredjepladsen.

Mads Nielsen- Computeranalyser af MR skanninger af hjernen kan bruges til at sætte præcise tal på forskellige hjernebestanddeles størrelse, form og farve.

Det kan give værdifuldt kvantitativt input til neurologer i forbindelse med kompleks diagnosticering og kan anvendes til at påvise om behandlinger virker.

De vil i den kommende tid blive gjort til en del af den kliniske praksis, udtaler professor Mads Nielsen, DIKU, der desuden er direktør for Biomediq.