07. oktober 2014

Lambdabamserne DM-vindere for 4. gang

programmering

DIKU-holdet Lambdabamserne har vundet DM i Programmering for 4. gang. I kølvandet af bamsernes mangeårige succes tegner der sig en ny DIKU-tradition: Fra kun at være repræsenteret med 2 hold i 2010 dominerede DIKU-studerende i år lokalerne på DTU for en dag med 18 deltagende hold i konkurrencen.

Billede: Mads Elkær, Computerworld.

Det stolte vinderhold: Lamdabamserne

DM i Programmering løb af stablen lørdag d. 4. oktober, og igen, nu for 4. gang siden 2010, kan DIKU’s Lambdabamser kalde sig danmarksmestre i programmering.

Lambdabamse-trioen inkluderer programmeringsveteranerne Mathias Bæk Tejs Knudsen og Thomas Dybdahl Ahle, som har været med til at vinde konkurrencen hhv. 4 og 2 gange. I år har holdet desuden fået en ny rekrut, nemlig Jakob Bæk Tejs Knudsen, som er førsteårsstuderende på matematik og lillebror til Mathias.

DIKU-holdet, Lambdabamserne, bestående af Jakob Bæk Tejs Knudsen (tv.), Thomas Dybdahl Ahle og Mathias Bæk Tejs Knudsen (th.) vandt DM i programmering 2014 og vinderpremien på 10.000 kr. Billede: Mads Elkær, Computerworld.

Ny udvikling: DM i Programmering hitter på DIKU

Tager man et kig på vindertavlen, kan man se, at Lambdabamserne blev det bedste af i alt  37 andre deltagende hold fra danske universiteter. Hold fra DTU, AAU og AU var repræsenteret, men DIKU var massivt tilstede med hele 18 hold (21 inklusive old-boys-hold). På DTU, hvor den sjællandske del af konkurrencen blev afholdt, var det en ren DIKU-fest da i alt 60 ud af de ca. 80 tilstedeværende kom fra DIKU. Dette er en ny udvikling, for det har traditionelt været svært at tiltrække DIKU-studerende til programmeringskonkurrencen.

Lambdabamserne har vundet DM i Programmering i 2010, 2011, 2013 og nu senest i 2014. Tilbage i 2010 deltog kun 2 DIKU-hold, og i 2012, hvor Lamdabamserne undtagelsesvis måtte nøjes med en 2. plads, var tallet oppe på 3 DIKU-hold (+ 2 old-boys hold). Dengang fortalte nu eks-Lambdabamse, Søren Dahlgaard, om opfattelsen af programmeringskonkurrencen på DIKU. Sørens vurdering af, hvorfor tilslutningen var så ringe, var som følger: “Holdningen på DIKU er generelt, at det gider man ikke, fordi man kun må kode i C, C++ og Java”.

I den mellemliggende tid er der dog sket en holdningsændring. I 2013 deltog 11 DIKU-hold i konkurrencen, og i dag hvor 18 hold har deltaget er billedet således helt anderledes. Meget tyder på, at netop Lambdabamsernes store succes har haft indflydelse på opfattelsen af DM i programmering på DIKU.

En ny DIKU-tradition i sin vorden?

“Der er jo en grund til at jeg har været med 5 år i træk”, fortæller Sebastian Paaske Tørholm. Han er forhenværende Lambdabamse, men i år deltog han som medlem af old-boys-holdet, Fwnies. Han er positivt overrasket over tilstrømningen af DIKU-studerende til konkurrencen: “Der var dikufanter overalt”, fortæller han begejstret, idet han viser billeder fra dagen.

Efter konkurrencen stillede arrangøren, Netcompany, fri bar og pizza en masse til rådighed for deltagerne, og, som det lader sig ane, holdt de tilrejsende fra DIKU sig ikke tilbage. Billede: Sebastian Paaske Tørholm.

Ifølge Sebastian er en del af forklaringen på den øgede tilslutning til programmeringskonkurrencen, at arrangørerne har tilladt brug af flere programmeringssprog, heriblandt Python - og dette har stor betydning for mange studerende. En anden forklaring er, at DM i Programmering er blevet voldsomt eksponeret på DIKU p.g.a. Lambdabamsernes flotte resultater. Mere generelt teoretiserer Sebastian, at “jo flere af os, der har deltaget, jo mere udbredt bliver kendskabet til DM i Programmering på DIKU. Flere og flere finder ud af, hvor fedt det er at være med”.

Søren Dahlgaard istemmer Sebastians observation. De to forhenværende Lambdabamser har hver især gjort et stort arbejde for at promovere konkurrencen. Søren har bevidnet et generationsskifte på DIKU, som har betydet, at der er blevet længere imellem de kritiske stemmer. De nye deltagere oplever, at de bliver stillet over for spændende problemer og at det er en god social aktivitet at deltage i. Det er kun få, som kommer med forventning om at vinde; de fleste kommer for at hygge sig med deres medstuderende.

Mange af de nye deltagere har blot løst de 4 nemme opgaver, og Søren formoder at oplevelsen vil motivere dem til at gøre det bedre næste år. For første gang har han fungeret som coach for deltagere fra DIKU, hvor han har udsat dem for typeopgaver og trænet dem i at oversætte løsningen på papir til kode. “Mange har haft undervisning i algoritmik, men de har formentligt aldrig prøvet at kode løsningen før”, fortæller Søren, som ser frem til at bruge sine erfaringer til at føre DIKU-studerende endnu bedre gennem forberedelsen til konkurrencen næste år.

Lambdabamserne er klar til næste runde

Mathias Knudsen er nu det mest vindende medlem af Lambdabamserne gennem alle årene - og p.g.a. af reglen om, at man kun må deltage 5 gange, er dette hans sidste. I alle de nordiske lande afholdes de nationale programmeringsmesterskaber på samme tid, og af alle de deltagende hold i hele Norden blev Lambdabamserne nr. 3. De samlede nordiske mestre blev det svenske hold Omogen Heap, og Mathias kender godt de 3 svenskere, som, fortæller han, er hårdkogte kampkodere, der holder formen ved lige gennem deres arbejde hos Spotify.

For Mathias står det klart, at det netop er implementeringen af algoritmerne, som er DIKU-datalogernes svageste punkt. Selvom Lambdabamserne havde løst alle de 11 stillede opgaver på papiret lykkedes det dem kun at kode 8 af dem inden konkurrencens 5 timer var omme. Det svenske vinderhold, derimod, kunne aflevere korrekte implementeringer af alle opgaverne. Lambdabamserne er derfor oppe mod hårde odds for at slå svensken ved det nordvesteuropæiske mesterskab (NWERC) i Sverige til november. Ikke desto mindre tager de stædigt udfordringen op. Vinderpræmien på de 10.000 kr. skal bruges til at dække rejseudgifterne.

Flere billeder fra dagen, stillet til rådighed af Netcompany