05. maj 2014

Erik Frøkjær: IC4 er uegnet til drift

IC4

Gentagne problemer med IC4-togenes computersystem får nu Lektor Erik Frøkjær, DIKU, til at konkludere, at toget helt enkelt er uegnet til drift.

I forrige uge brød et IC4 ned på Fyn, så 130 passagerer måtte evakueres midt på skinnerne. Det var imidlertid ikke computersystemet, der var noget galt med, men en generator, der ikke ladede batteriet op. Men da al kommunikation til lokomotivføreren foregår gennem det komplekse computersystem, blev det årsagen til, at toget holdt stille i over halvanden time.

Lokoføreren forsøgte at genstarte computersystemet for at løse problemet, som han på det tidspunkt ikke vidste, hvad var. Uden held. Til sidst besluttede han og teknikerne at evakuere toget.

Samtidig viser de statusrapporter, DSB sender til Folketinget, at softwaren til IC4 findes i adskillige versioner og med endnu flere fejlrettelser til de forskellige versioner. Det gør det næsten umuligt at få overblik over udviklingsprocessen.

Ifølge it-lektor Erik Frøkjær har DSB slet ikke styr på computersystemet i IC4, som DSB kalder TCMS.

»Det er et udtryk for svaghed, når et computersystem er så kompliceret og skal genstartes så ofte,« siger han.

»Hvis systemet var ordentligt, ville det hele være automatiseret. Ligesom når vi får opdateringer til vores software på vores egen pc. Det hele er pænt pakket, så vi ikke behøver at kende til alle mulige delopdateringer. Hos IC4 roder det hele rundt med opdateringer, softwarepakker og jeg ved ikke hvad,« lyder det fra lektoren fra Datalogisk Institut ved Københavns Universitet.

Læs hele artiklen i Ingeniøren.