500 gange hurtigere beregning af risici – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > 500 gange hurtigere be...

18. februar 2015

500 gange hurtigere beregning af risici

HIPERFIT

Det tidskrævende arbejde med risikovurderinger ser ud til at kunne reduceres med mange, mange timer. En voldsom forøgelse af hastigheden i beregningerne er i hvert fald et resultat af foreløbigt fire års forskningsarbejde, som Københavns Universitet og CFIR står bag sammen med SimCorp, Danske Bank, Nordea og Nykredit.

Af Hans Henrik Lærke, finansforbundet.dk

Ønsket om hurtigere beregninger af risici, som kan give bankerne et overblik over langtidsperspektiverne, var grunden til, at netværksorganisationen CFIR (Copenhagen Finance IT Region) samlede parter fra finansverdenen og forskningsverdenen, så HIPERFIT så dagens lys i 2010.

”Man vil gerne kunne agere hurtigt, når der skal træffes finansielle beslutninger. Og man kan bedre vurdere, hvis man kender tallene”, siger Martin Elsman.

Det skal opnås ved, at flere computerkerner arbejder samtidigt om opgaverne. Teknologien og algoritmerne i processen er kendte, men hastigheden skal udvikles. Til det har man hentet inspiration hos en helt anden brugergruppe af hurtigt arbejdende computere.

”Det er den samme teknik, man kender fra computerspil, hvor der er udviklet meget på grafikkort, så flere kerner arbejder sammen. Det er noget af den teknologi, som kan overføres”, lyder det.

Læs hele artiklen på finansforbundet.dk