24. september 2015

Computer kan udpege kvinder, der har høj risiko for at få brystkræft

KRÆFTENS BEKÆMPELSE

Danske forskere er ved at udvikle et computerprogram, der kan udpege de kvinder, der har særlig høj risiko for at udvikle brystkræft, og hvor kræften kan være svær at se ved en mammografiscreening. Håbet er, at programmet kan medvirke til at forbedre screeningsprogrammerne til gavn for disse kvinder.

Af Charlotte Taarnhøj Dahlstrøm, Kræftens Bekæmpelse, 23-09-2015

Mads Nielsen

Kvinder med tæt brystvæv har større risiko for at udvikle brystkræft. Samtidig er risikoen for, at kræften ikke bliver opdaget ved en mammografiscreening større end for andre, fordi en kræftknude kan være svær at se i det tætte væv. 

Disse kvinder er derfor dobbelt dårligt stillede, fortæller professor Mads Nielsen ved Datalogisk institut på Københavns Universitet. I et netop afsluttet forskningsprojekt støttet af Kræftens Bekæmpelse har han og en række andre forskere derfor set på, om man kan lære en computer at genkende de kvinder, der befinder sig i den særlige højrisikogruppe. 

- Computeren er blevet fodret med tusindvis af screeningsbilleder og information om, hvorvidt kvinden senere udviklede brystkræft eller ej. Ud fra det har den lært at genkende det brystvæv, hvori der er særlig stor risiko for kræft, og den kan også udpege det væv, der vil camouflere kræften, så den er svær at se på et screeningsbillede, fortæller Mads Nielsen. 

Dette er et uddrag fra en artikel tidligere bragt på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.