15. april 2015

Datalogisk træningslejr for gymnasieelever afholdes på DIKU i weekenden

Dansk Datalogi Dyst

Dansk Datalogi Dyst har aldrig haft så meget vind i sejlene som i år. Efter to indledende faser er 20 deltagere blevet udvalgt, og de skal i dagene d. 16. - 20. april indgå i et intensivt træningsforløb på Datalogisk Institut ved KU (DIKU).

Søren Dahlgaard (tv) og Mathias Bæk Tejs Knudsen (th) er to af arrangørerne af dette års DDD. Begge har mange års erfaring med datalogi på konkurrenceplan med hhv. 3. og 4. danmarksmesterskaber i programmering på CV'et.

Der er nye stærke boller på suppen ved dette års DDD

- Der har aldrig været flere deltagere til Dansk Datalogi Dyst (DDD), end der er i år, og vi kan se på besvarelserne, at niveauet er ekstraordinært højt, udtaler Mathias Bæk Tejs Knudsen, som er ph.d.-studerende i datalogi og en af hovedkræfterne bag dette års DDD.

Den første DDD blev afholdt helt tilbage til 1991, men i år er konkurrencen blevet genlanceret efter et helt nyt koncept, hvor der nu er en 1. runde bestående af multiple choice opgaver inden for algoritmisk problemløsning - og ingen programmering.

- Det er vigtigt for os at vise, at bare fordi man ikke har prøvet at kode før, så kan man sagtens være med, fortæller Mathias.

LÆS MERE: Mathias Bæk Tejs - olympisk guldvinder i matematik

Ifølge Mathias er det nemlig vigtigt at forstå, at både den danske og de internationale datalogikonkurrencer, som DDD leder op til, grundlæggende handler om matematisk løsningsorienteret tænkning - programmeringsfærdighederne er selvfølgelig også vigtige, især i de store internationale konkurrencer, men dem kan man tillære sig efterhånden. DDD’s hjemmeside er fyldt med ressourcer, som kan hjælpe unge med at lære at programmere.

Det nye koncept har tilsyneladende pustet liv i DDD, for aldrig før har DDD oplevet så stor tilstrømning af deltagere. Også 2. runde, som blev afholdt i februar 2015, oplevede uset mange deltagere, hele 41 styk, og dette var noget mere end systemet kunne holde til:

- Vi har oplevet nogle tekniske problemer i 2. runde. Fordi vi havde så mange flere deltagere end forventet, gik vores server ned. Det kommer selvfølgelig ikke til at gentage sig næste år, lover Mathias.

Billede: IOI 2012

På træningslejren udvælges olympiadekandidaterne

Af deltagerne fra 2. runde er 20 gået videre til den kommende træningslejr på DIKU, og heraf vil hhv. de 6 og 4 bedste blive udvalgt til at deltage i de to internationale konkurrencer, den baltiske datalogikonkurrence BOI i Polen i maj og IOI, den internationale datalogiolympiade i Kasakhstan til juli.

I disse dage er Mathias og hans medarrangører, Søren Dahlgaard, samt ikke mindst de to gymnasielærere, der startede DDD i sin tid, Jørgen E. G. Nielsen og Knud Fjeldsted, ved at lægge sidste hånd på træningmaterialet, de 20 datalogispirer skal arbejde med under forløbet. Hovedparten af forløbet foregår på DIKU, hvor de skal lære om datalogiske emner som tidskompleksitet, rekursion, grafteori og dynamisk programmering. Træningslejren afsluttes med en konkurrence, som skal danne grundlag for at udvælge deltagerne til BOI og IOI.

LÆS MERE: Søren Dahlgaard - Når datalogien er en konkurrencesport

- Jeg glæder mig helt utroligt meget til at møde de 20 deltagere i denne weekend, fortæller Mathias. Vi har interageret personligt med en del af dem per mail, og vi ved fra deres besvarelser, at de er utroligt dygtige. Og så håber jeg selvfølgelig, de vil få en helt masse ud af træningslejren.

Program for træningslejren på DIKU: