DQBrew: En aften i hvedeøllets tegn – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > DQBrew: En aften i hve...

06. februar 2015

DQBrew: En aften i hvedeøllets tegn

DIKUs bryggerlaug

Hvad har datalogi og ølbrygning til fælles? Ikke så meget måske, men som en af DIKUs sociale foreninger er DQBrew med til at skabe det unikke studiemiljø og følelsen af sammenhold, som gør datalogiuddannelsen på KU til noget helt særligt.

Mørket har sænket sig over DIKU. Klokken er blevet 17, men i kantinen er det stadig lys og liv. Ved bordene sidder koncentrerede studerende og forbereder sig på deres eksamener. I køkkenet bliver der lavet aftensmad - toasteren er rødglødende, nogle bager pandekager med bananflødeskum, én har en tærte i ovnen, og i den anden ende af lokalet er et større middagsselskab i gang med forberedelserne til bøffer og ovnbagte rodfrugter. Denne onsdag aften bliver der også brygget øl i kantinen.

Ølbrygningens kunst

Niklas har købt ind til mørk Weißbier, en hvedeøl lavet på malt og humle. En lille gruppe fra DIKUs bryggerlaug, DQBrew, har gjort ham selskab; to nybegyndere, som nu skal have deres første lektion i ølbrygningens kunst og bryggerveteranerne Henrik og Jon. To pilsnere er blevet taget op fra vinkøleskabet, og der er bred enighed om at de er yderst vellykkede - de har både skum og en behagelig bouquet. To ekstra uger på flaske kan gøre en ellers sur og kedelig øl til et mesterværk, må det konkluderes.

Det er tid til at hente udstyret op fra DQBrews opbevaringsrum i kælderen. Flere tønder står og bobler og giver rummet en liflig dunst, som tilsyneladende får frugtfluerne til at stortrives. Der spekuleres i, om de vil forgå af sig selv, hvis man lukker dem inde igen, eller om der skal en eddikefælde til for at gøre det af med de flyvende skadedyr - problemet udskydes til en anden dag mens kedel, termometer, spande og afkølingsanlæg stables på vognen og selskabet bevæger sig tilbage op ad etagerne.

Vand sættes til at koge i en stor gryde på komfuret - det skal bruges til at fylde kedlen op med til sidst og fordi det altid er godt at have rent vand. Resultatet af ølbrygningen afhænger i høj grad af hygiejne, bliver det tidligt slået fast. Udstyret vaskes med vand og sæbe, og de mindre dele kommer en tur i kantinens desinfeksionsmaskine, KEN.

6 timers bryggermaraton i hyggens tegn

Gæret får en ordentlig rystetur i posen - den skulle gerne svulme op i løbet af de 3 timer, der skal gå, før den kommer i brug. Maltblandingen hældes i kedlens varme vand, og humlen afmåles og stoppes i små tekstilposer. Nu skal der blot røres og ventes. Imens spises de medstuderendes overskydende pandekager, og der bestilles mexicansk hos Taco Al Paso i Hellerup. Maden kommer om 1 ½ time, lyder den skuffende melding.

Imens tales der om stort og småt - Jon arbejder som konsulent hos Accenture, og han foreslår Niklas at droppe sit ph.d.-studie og komme ud og arbejde hos ham - så vil Jon få en klækkelig bonus. Forslaget får en kølig modtagelse af Niklas, som har planer om at gøre karriere inden for bioinformatik - det kan man ikke arbejde med hos Accenture. Henrik, bedre kendt på DIKU som Henne, startede DQBrew for år tilbage, bl.a., fortæller han, for at holde på tidligere studerende som Jon, som ellers har forladt DIKU. Flere af DIKUs undervisere er derudover medlemmer af foreningen, fx professor Fritz Henglein, som tager med DQBrew-fællesskabet til Oktoberfest i München til efteråret. Hver d. 9. i måneden afholder foreningen ølsmagning - alle medbringer mindst én øl, og der er som regel rig mulighed for at smage, hvad de andre har brygget - næste gang vil de øvrige medlemmer forhåbentligt få serveret Dunkelweißen.

Flere billeder fra aftenen