Erik Frøkjær: Genopretning af offentlig IT-sikkerhed kræver tid og ressourcer – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > Erik Frøkjær: Genopret...

23. april 2015

Erik Frøkjær: Genopretning af offentlig IT-sikkerhed kræver tid og ressourcer

Datasikkerhed

DIKUs lektor Erik Frøkjær stiller sig postitivt overfor Danske Regioners 14 visioner for forbedret datasikkerhed omkring personfølsomme patientoplysninger, som de præsenterer i dag d. 23. april 2015. Dog finder han det "absurd og meningsløst", at der ikke følger penge med til at føre visionerne ud i livet.

DIKUs usability-ekspert Erik Frøkjær var d. 22. april 2015 i studiet hos P1 Morgen, hvor han blev bedt om at forholde sig til de mange sager om ulovlig omgang med personfølsomme patientdata i sundhedsvæsnet og til Danske Regioners 14 nye initiativer til at øge datasikkerheden i sundhedsvæsnet.

En konkret sag, som Frøkjær forholder sig til, er registret, hvor patienters personlige oplysninger i 7 år ulovligt blev samlet og gjort tilgængeligt for tusindvis af medarbejdere i Region Midtjylland, uden patienternes samtykke.

- At der ikke bliver grebet ind, det er selvfølgelig et kæmpe svigt, som rammer borgerns tillid til at vores sundhedsdata bliver håndteret korrekt, udtaler Frøkjær til P1 Morgen.

Til Danske Regioners 14 forlag, som bliver offentliggjort i dag d. 23. april 2015, forholder Frøkjær sig positivt. Teknisk set mener Frøkjær sagtens, at det kan lade sig gøre at udvikle sikre it-systemer til sundhedssiktoren, men det bliver bekosteligt og vil tage lang tid, indskærper han. Dog får tonen en helt anden lyd, da det bliver Frøkjær bekendt, at der ikke vil følge ekstra penge med, til at føre de 14 initiativer ud i livet:

- Se det er jo nyt for mig, at der ikke følger ekstra penge med - det gør det simpelt hen absurd og meningsløst. Der er ikke mere at sige til det!

Hør radioprogrammet

Hør radioudsendelsen på P1 Morgen fra d. 22. april.

Erik Frøkjær har desuden udtalt sig telefonisk til Radioavisen d. 22. april 2015 om sagen.

Hans udtalelser til radioavisen er blevet omtalt på Version2 i indslaget "Regioner lancerer 14 nye tiltag, der skal sikre bedre behandling af sundhedsdata".