6. februar 2015

Stor ERC-bevilling til Kasper Hornbæk

Professor Kasper Hornbæk fra Datalogisk Institut har modtaget 14 mio. kr. (ca. 1.9 mio. euro) fra det Europæiske Forskningsråd ERC’s 5-årige Consolidator Grant til at forbedre brug af kroppen til interaktion med computere.

Projektet har titlen ”Using Embodied Cognition to Create the Next Generations of Body-based User Interfaces” og skal ud fra ny forskning i kognitionsvidenskab undersøge og forbedre, hvordan kroppen kan bruges til at interagere med en computer. Når man taler om interaktionsdesign, får man nok især associationer til nye sjove gadgets, der kan erstatte det traditionelle tastatur eller musen som bindeled mellem brugeren og computeren. I de seneste år har man imidlertid i stigende grad set eksempler på, at mennesker kan interagere med en computer uden at trykke på knapper eller flytte på en cursor med en mus. Microsoft Kinect og Nintendo Wii er blandt de mest kendte eksempler på, hvordan kroppens fagter aflæses af computeren og bruges som input.  

Skriv uden at røre - en spændende forløber

Men der er mange flere seriøse anvendelsesområder på vej inden for den genre af interaktionsdesign, der på engelsk hedder ’Body-Based User Interfaces’ (BBUI). men på dansk er så nyt, at det end ikke har et navn. Vulture-projektet, der skabte en del omtale i 2014, var en forløber for ERC projektet, hvor det lykkedes DIKU-forskere at lade brugere skrive på en skærm ved blot at gestikulere i luften.

”Vi ved meget lidt om hvordan man designer til interaktion med kroppen”, fortæller Kasper Hornbæk, ”fordi alle vores teorier og designprincipper handler om skærme, mus, og touch”. Han vil derfor trække på ny forskning i kognitionsvidenskab og psykologi der handler om at forstå forbindelsen mellem brug af kroppen, tankevirk-somhed og følelser.

”Jeg tror der kan opnås et gennembrud her, for der findes ingen nævneværdig forskning på dette tværfaglige felt”.

Kroppen som tastatur - hvordan?

Et eksempel på et anvendelsesområde, som dette nye projekt skal udforske, er, hvordan man bruger sin underarm som tastatur. Hvordan kan man få computeren til at registrere tryk på armen? Hvordan designer man en menu til en underarm? Og hvordan hænger bevidsthed og krop egentlig sammen, når man er helt frigjort fra gadgets?

Projektet forventes at starte op efter sommerferien og løbe i de næste 5 år.

Kontakt: Kasper Hornbæk, kash@di.ku.dk, tlf. 30957883