KRONIK: Big data er en unik dansk mulighed – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > KRONIK: Big data er en...

09. september 2015

KRONIK: Big data er en unik dansk mulighed

BERLINGSKE DEBAT

Vi er midt i en vidensmæssig revolution, og Danmark har unikke muligheder. Omvæltningen hedder big data – gigantiske datamængder, der i dag giver os adgang til typer af information og viden, vi for få år siden ikke drømte om.

Af Troels Østergaard Sørensen, dekan, Københavns Universitet. Jørgen Elmeskov, Rigsstatistiker. Adam Lebech, branchedirektør, DI.

Vestas har forstået det. Vindmølleproducenten bruger millioner af vind- og vejrdata fra alverdens målestationer til at beregne, hvor det er bedst at sætte vindmøller op, og præcis hvordan de skal konstrueres for at modstå storme og udnytte vindens energi bedst muligt.

Og Coop har forstået det. Supermarkedskæden bruger data fra mere end en million kundekort til at beregne, hvor og hvornår varer sælger bedst til hvilke typer af kunder. De bruger informationerne til at vurdere, hvordan de kan øge salget af baby bleer, vaniljeis og olivenolie.

Big data er, som navnet siger, enorme mængder af data, som man først de senere år er blevet i stand til at indsamle og bearbejde, og for Danmark giver big data en helt særlig mulighed. Kombinationen af enestående danske dataregistre og en befolkning, der er helt fremme i feltet i brugen af internet og sociale medier til informationssøgning, handel, social kommunikation og kontakt med det offentlige, gør os i særlig grad klar til den nye data-drevne udvikling.

Læs resten af kronikken på Berlingske Debat