DIKUs lektor Ken Friis Larsen: Vi krypterer slet ikke nok – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > DIKUs lektor Ken Friis...

30. juni 2015

DIKUs lektor Ken Friis Larsen: Vi krypterer slet ikke nok

Kryptering

Kryptering er ikke den hellige gral, men der er rigtig mange fordele, og danskerne krypterer alt, alt for lidt. Det gælder både firmaer og privatpersoner. DIKUs lektor Ken Friis Larsen er blevet spurgt af Computerworld om vi i Danmark krypterer nok. Hans svar er et tydeligt nej.

Billede fra Computerworlds hjemmside

"Vi krypterer slet ikke nok," fortæller Ken Friis Larsen og forsætter:

"Det er sådan set ikke nogens skyld, men vi må indse, at det er besværligt, at kryptere data på en sikker måde. Hvis nøglen til krypteringen smides væk, så er informationen tabt."

Han sammenligner det med, at hvis du glemmer pin-koden til dit Dankort, mister du samtidig de penge, der står på kontoen.

"Det er jo ret ubelejligt. Der er mange brugervenlighedsproblemer, der ikke er løst og som gør kryptering meget besværlig."

Men hvor meget skal vi så kryptere?

Ken Friis Larsen mener, at det på mange områder er et politisk spørgsmål eksempelvis for og i mod overvågning.

"Min personlige holdning er, at et demokratisk samfund har brug for kryptering og hemmeligholdelse. Det er vigtigt med mulighed for kommunikation, der ikke kan overvåges. Den modsatte side af medaljen er, at det samme værktøj kan undergrave demokratiet. Men ytringsfrihed er også velegnet til at bekæmpe ytringsfrihed, så det er prisen for demokrati". Udtaler Ken Friis Larsen.

Læs hele artiklen på Computerworlds hjemmeside.