Lovgivning mod kryptering vil være symbolpolitik uden effekt – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > Lovgivning mod krypter...

18. november 2015

Lovgivning mod kryptering vil være symbolpolitik uden effekt

KRYPTERING

Efter terrorangrebet i Paris den 13. november 2015, hvor terroristerne formentlig har benyttet sig af krypteret kommunikation, er der kommet vind under sejlene på debatten om en lovgivning mod privat kryptering og beskyttelsesteknologi. Men en sådan lovgivning vil være umulig at håndhæve, fortæller Ken Friis Larsen, lektor på DIKU, til Version2.

Ifølge Ken Friis Larsen er der flere grunde til, at det vil være svært at gennemføre en sådan lovgivning. Først og fremmest er redskaberne til kryptering blevet for udbredt og alle med en rimelig indsigt i matematik kan kryptere. Ydermere er det ifølge Ken Friis Larsen for sent:

- En stor mængde information er allerede krypteret. Det kan man ikke fjerne på nogen måde, fortæller han til Version2.

En sidste faktor er, at privat kryptering har store fordele, da det blandt andet er med til at beskytte personfølsomme oplysninger. Det får Ken Friis Larsen til at kalde kryptering af ens data for 'en basal hygiejnefaktor' i dag.

Derfor anser han lovgivningen, som først og fremmest er blevet forslået i Storbritanien, for symbolpolitik uden effekt:

- Vi er vidne til et politisk spil. Efterretningstjenesterne forlanger stadigt flere midler for at kunne beskytte befolkningerne mod terrortruslen, mens politikerne spejder desperate efter billigere redskaber end ansættelse af flere agenter - hvilket f.eks. kan være lovgivning mod kryptering. Det kan altså se ud, som om de gør noget. Men det vil bare ikke fungere, fortæller han til Version2.

Læs hele artiklen: Forsker om kryptoforbud mod terror: »Det svarer til at ville forbyde simpel anvendelse af regning eller matematik«

Stor enighed blandt debattørerne

Artiklen på Version2 har indbragt mange kommentarer, hvoraf stort set alle er enige i, at et kryptoforbud ikke er det rette middel. En kommentar af læser, Jesper Nielsen, lyder blandt andet:

- Det er jo flere gange blevet påvist (i USA), at ikke engang dødsstraf har nogen nævneværdig afskrækkende effekt på potentielle mordere.

Og en humoristisk læserkommentar af Benny Jensen lyder:

- Faktisk kunne jeg godt tænke mig, at denne lov bliver gennemført. Jeg kan ikke forestille mig andet, end at sådan ca. samtlige online-services vil forsvinde fra UK og dermed gøre UK til et IT-uland.