Pressemeddelelse: Mobil HCI forskere fra hele verden mødes i København for at præsentere den nyeste forskning inden for innovative gadgets – Københavns Universitet

21. august 2015

Mobile HCI, gadgets

Skriv uden at røre; brug armen som tastatur, smart-ure, bøjelige tablets og mobile enheder, der kommunikerer trådløst med dine omgivelser. Dette er blot nogle af de gadgets, som præsenteres på dette års verdenskonference i mobile enheder. Konferencen åbner 24. august.

- Verden oplever i disse år et sandt boom i udviklingen af nye mobile teknologier og gadgets. Det er især den meget større computerkraft i meget mindre enheder, der gør det muligt, ligesom trådløse teknologier og muligheden for at kommunikere mellem enheder bliver stadig bedre.

På Mobile HCI-konferencen præsenteres spændende nye anvendelser og former for udstyr såsom smart-ure med komplet navigation, bøjelige tablets og et væld af eksempler på, hvordan små, bærbare enheder finder indpas i hverdagen, fortæller en af konferencens organisatorer, Sebastian Boring, lektor på Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

De håndfri interaktionsformer er kommet for at blive.

På konferencen vil der bl.a. blive vist eksempler på, hvordan man kan interagere med bærbare enheder ud over den gængse overflade.

Fx kan man styre ved at arbejde med bagsiden af en enhed, skrive i luften eller ved at udføre forskellige kropsbevægelser (idet fagterne opfanges af elektriske sensorer).

Alle disse nye interaktionsforker giver mulighed for at at udforske mange flere udtryk inden for interaktionsdesign, men stiller også krav til forståelsen af, hvordan mennesker opfatter og intagerer med udstyret.

En af konferencens hovedtalere,  Sriram Subramanian, som er en af verdens førende eksperter inden for nye brugergrænsflader, vil på konferencens åbningsdag tirsdag den 25. august vise eksempler på, hvordan man kan kommunikere med udstyr i luften. Metoden kaldes taktil feedback.

Mobile enheder er meget mere end mobiltelefoner!

Indtil for få år siden var mobile enheder nærmest ensbetydende med en mobiltelefon. Konferencen giver eksempler på mange nye former og afskygninger af mobile enheder, der er på vej ind på consumermarkedet. Der vises smart-ure, augmented reality goggles (fx. Google-briller) og andre nye enheder, som har det tilfælles, at de er en mobil computerenhed, som forskere interesserer sig for for at finde ud af, hvordan folk bruger dem.

En anden af konferencens hovedtalere, Andrew Wilson,  førende ekspert i augmented reality fra Microsoft Research, der lukker det officielle konferenceprogram torsdag den 27. August kommer i sit indlæg ind på de mere tekniske aspekter af, hvordan man skaber scenarier - både ved at bruge google-briller og ved at udnytte projiceringer til at skabe store digitale rum.

Mobile enheder kommunikerer med omverdenen!

Et andet emne på konferencen er trådløs kommunikation. Interessen i kommunikerende udstyr til nyttige formål er støt stigende. Et eksempel er, hvordan man kan bruge sin telefon til at styre elektrisk eller elektronisk udstyr i egne omgivelser, fx. til at regulere termostater, fjernbetjene TV og lamper blot ved at pege på det med telefonen, hvorved den bliver til en sensor-registreret fjernbetjener, hvis signaler opfanges afhængigt af, hvor der peges henad. Der visers også eksempler på datatransmission mellem mobile enheder.

Mobile enheder er også andet og mere end gadgets!

-I vores program er der indlagt sessions om sundheds-it, idet forskere viser, hvordan de kan bruge mobile applikationer til sundhedssektoren. Fx er der udviklet apps til hjælp til rygestop eller til at hjælpe langdistanceløbere med bedre at følge med i deres præstation under løbeturen, forklarer Sebastian Boring, der understreger, at pressen er mere end velkommen til at kigge forbi under konferencen og kigge med.

Fakta om Mobile HCI

Den 17. internationale konference om HCI ifm. Mobile enheder og services åbner 24. august 2015. Konferencen er den førende af sin art inden for innovation i mobile, bærbare og personlige enheder og relaterede services.

Konference løber fra 24. august med en workshop, interaktive tutorials og et forskerkonsortium - den første dag foregår på Aalborg Universitet i København. Hovedkonferencen foregår i dagene 25.-27. august i Tivoli Congress Center med fordrag, forskningspublikationer, industricases og en paneldiskussion. Der er også udstillingsområde og en posterudstilling.

Link til Mobile HCI Conference-siden