12. februar 2015

DIKUs hackergruppe, tidligere kendt som Pwnies, til Europas største hacker-konference

Gallopsled, hacking

DIKUs hackergruppe har endnu en gang været udenlands. Denne gang deltog de i den 31. Chaos Communication Congress, som er Europas største hacker-konference. Konferencen blev afhold mellem jul og nytår og er arrangeret af Chaos Computer Club.

Fra DIKU var et hold på 10 rejst afsted sammen. Holdet gik denne gang under navnet Gallopsled og er en fusion mellem Pwnies og deres tidligere konkurrent, European Nopsled Team. Til konferencen mødte en bred skare af mennesker med overlappende interesser op. Heriblandt politiske aktivister, tekniske nørder, it-sikkerheds interesserede samt folk, der bygger robotter og små opfindelser.

Det store trækplaster var konkurrencen

Selve konferencen var en blanding af foredrag, workshops og konkurrencer samt sociale arrangementer og fester. Det helt store trækplaster var dog CTF konkurrencen (Capture the Flag). CTF er en konkurrence, hvor hvert hold får en server, som de så skal forsvare, og samtidig skal de angribe de andre holds serverer og finde deres ”flag”. Konkurrencen var forholdsvis afslappet, og man kunne komme og gå og også nyde en øl. Denne gang var konkurrencen ikke så fastlåst som f.eks. Defcon konkurrencen i Las Vegas. ”Det er lidt mere afslappet, og der er sådan en hyggestemning over konkurrencen,” fortæller Mathias. Gallopsled -holdet klarede sig godt og fik en 5. plads ud af ca. 300 hold.

Konferencen var dog mere end bare konkurrence

En konference som denne var en god mulighed for deltagerne, både erfarne og mindre erfarne, til at få praktisk erfaring og blive bedre til konkurrencerne. Derudover var der mulighed for at høre nogle forskellige foredrag og blive inspireret. Bl.a. fortæller Mathias, at foredraget om Tor netværket var interessant. Her blev der fortalt om, hvor sikkert Tor er, og hvad der er sket gennem det forgangne år. Gallopsled-holdet kendte alle sammen godt til Tor i forvejen, men oplægget gav mulighed for at blive opdateret på den aktuelle status på sikkerheden. ”Jeg var mindre nervøs for Tor netværket efter at have hørt foredraget. Det var en øjenåbner som lærte mig en hel del ting omkring Tor netværket. Foredraget skilte fakta fra mediehysteri,” fortæller Mathias. Kristoffer fortæller, at oplægget om Snowden også var rigtig spændende. Edward Snowden er en amerikansk it-ekspert, der tilbage i juni 2013, lækkede klassificeret information fra NSA (National Security Agency) til de offentlige medier. Det er næsten to år siden, at wiki-leaks affæren skete, men WikiLeaks er stadig i gang med at filtrere i materialerne, som udgives lidt efter lidt. ”Der kom nogle nye ting frem, og det var rigtig spændende,” fortæller Kristoffer. De forskellige foredrag bliver lagt på nettet, men fordelen ved at være til stede fysisk er, at der er mulighed for at stille spørgsmål og samtidig møde taleren efterfølgende. Dog er der flere foredrag i gang samtidig i forskellige rum, så det er rart efterfølgende at kunne se nogle af foredragene derhjemme.

Gensyn med venner

Konferencen var derudover også en god mulighed for at møde de andre hold, da mange konkurrencer ofte foregår online. Det er en mulighed for at networke med folk, man har rigtig meget tilfælles med, da alle er specialiseret inden for et meget teknisk felt. Det er også et glædeligt gensyn med de andre hold, der deltager. Efterhånden lærer man hinanden at kende, og så er det ligesom venner, man ser et par gange om året. Turen til Chaos Communication Congress har yderligere givet anledning til at styrke sammenholdet i gruppen. ”Der er en super fed stemning til konferencen,” fortæller Kristoffer, og både han og Mathias er glade for, at DIKU hjælper dem med støtte til at tage af sted. Det er motiverende at få lov til at deltage i en konference, og samtidig gør det det daglige arbejde mere spændende og motiverende.

Fokus på workshop og kommende konkurrencer

I uge 16 afholder Gallopsled-gruppen intro-workshop, hvor interesseret kan komme og få et indblik i, hvad gruppen laver. Derudover er gruppen i gang med at forberede sig til den kommende Defcon konkurrence. Løbende laver gruppen også forskellige software-projekter og deltager i de konkurrencer, der er. Erfaringen og træningen fra CCC kan bruges fremadrettet til de kommende konkurrencer. Gallopsled har ikke helt besluttet, hvad næste event skal være, men de håber meget på igen at komme CodeGate-konkurrenen til Korea til april. Hvis dette ikke lykkedes, så er målet Defcon 23, som foregår i starten af august 2015.

Er du interesseret i at vide mere om Gallopsled og deres aktiviteter er du velkommen til at kontakte dem på pwnies@dikumail.dk eller dukke op på deres torsdagsmøder kl. 17 i DIKU bygningen i lokale 3.2.25.