Sebastian Boring kommenterer på etiske udfordringer ved brug af information om vores livsmønstre – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > Sebastian Boring komme...

19. oktober 2015

Sebastian Boring

Et nyt studie har undersøgt brugen af smartphones hos individuelle personer. Forskere kan blive klogere på vores livsmønstre ved at overvåge vores digitale aktivitet. For eksempel kan en forståelse af vores døgnrytme bruges til at afhjælpe psykiske lidelser eller søvnproblemer på et tidligt stadie. Men viden om vores digitale rytme kan blive misbrugt af forsikringsselskaber, hvis det bliver tilgængeligt, vurderer Sebastian Boring.

Billede fra videnskab.dk

Sebastian Boring, lektor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet, er enig i, at viden om individuelle digitale mønstre netop kan gavne lægevidenskaben, hvis for eksempel en læge eller psykiater med patientens samtykke overvåger en patient for at få nyttig information om en sygdom. Samtidig gør han dog opmærksom på, at der også er en etisk skyggeside ved resultaterne.

»Den viden, at det er let at skabe og overvåge en individuel digital profil, kan blive misbrugt. Man kunne for eksempel forestille sig, at forsikringsselskaber kunne benytte digital overvågning til at scanne for døgnrytmer, der så ud til at være forbundet med bestemte sygdomme. Et eksempel kunne være, hvis jeg gennem længere tid har arbejdet på en deadline og ikke fået så meget søvn, kunne det fejlagtigt blive opfattet som en søvnsygdom, med en forhøjet forsikringspræmie til følge, « siger Sebastian Boring.

Han peger også på, at længden af studiet på otte uger er problematisk. Forskerne kiggede på datasæt med mere end 4.000 testpersoner fra hele verden, der blev fulgt i en periode otte uger.

»Man kan opføre sig forskelligt i perioder, for eksempel i forbindelse med vekslende opgaver på jobbet og i forbindelse med ferier. Derfor er en periode på otte uger ikke tilstrækkeligt til at give et billede af den reelle digitale adfærd, og det anerkender forskerne bag studiet også i deres videnskabelige artikel,« siger Sebastian Boring.

Læs hele artiklen på videnskab.dk