Algoritmeprofessoren Mikkel får din dagligdag til at køre rundt – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > Algoritmeprofessoren M...

23. januar 2015

Algoritmeprofessoren Mikkel får din dagligdag til at køre rundt

Forskerpris

Danmarks største forskerpris går til dansk algoritmeprofessor

Video: Hvad er en algoritme? Kilde: Jens Dresling

Af Simon Boas, Journalist Politiken

Kontoret er lidt, som man forestiller sig, at en matematikprofessors kontor skal være. En grøn sofa, der lidt tilfældigt er placeret foran den to meter lange bogreol, hvor tykke matematiske bøger står og ligger hist og pist. På væggen over bogreolen og på den modsatte side hænger flere whiteboards, der hver især prydes af tal, bogstaver og streger. For det utrænede øje er det ren volapyk, men for Mikkel Thorup er det måske løsningen på et af verdens helt store problemer.

Men det er ikke kun whiteboards, som hænger på væggene. Der er også blevet plads til de mange priser, som den danske professor har fået overrakt gennem tiden, hvor han blandt andet har befundet sig 14 år i USA og gentagne gange har fungeret som rådgiver for kæmpe virksomheder som Google og Microsoft.

Og i dag kan han hænge endnu en pris op på væggen, når han bliver belønnet med Danmarks største individuelle forskerpris i form af Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Videnskabelige samt et check på fem millioner kroner.

»Mikkel Thorup har etableret sig som én af de absolut førende forskere inden for sit felt, og hans forskningsindsats er karakteriseret ved en meget høj grad af originalitet. Han har udtænkt løsninger til problemer, som var regnet for at være uløselige«, lyder begrundelsen blandt andet.

Mikkel Thorup er nemlig algoritmeprofessor, og hvis vi skal oversætte det til noget, som er en smule mere forståeligt, så er han i virkeligheden en professor, der forsøger at løse de problemer, som vi alle møder i dagligdagen, uden vi ved det.

»Algoritmer er alle steder. Det er en opskrift på, hvordan man løser problemer, og det er nemt nok at beskrive løsningen på problemet, men vi kan bare ikke altid finde den. Du kan faktisk ikke lave noget som helst, hvor du ikke bruger algoritmer«, forklarer Mikkel Thorup.

Læs hele interviewet på politiken