05. maj 2015

Historiens mest citerede DIKU-artikel vinder USENIX Test of Time Award

Test of time award

DIKU-artiklen, Live Migration of Virtual Machines, er netop blevet præmieret for dens 'varige indvirkning' på sit forskningsfelt af USENIX, the Advanced Computing Systems Association. Siden udgivelsen i 2005 er artiklen blevet citeret hele 2157 gange, hvilket formentlig er rekorden for artikler udgivet af forskere ansat på DIKU.

Artiklen, Live Migration of Virtual Machines, er forfattet af blandt andre Jacob Gorm Hansen, som er ph.d. fra DIKU, og hans vejleder, tidligere institutbestyrer og DIKU-professor, Eric Jul. Artiklen blev første gang udgivet som konferenceartikel i Proceedings of the Second Symposium on Networked Systems Design and Implementation i maj 2005.

Begrundelsen for æresbevisningen lyder: "for developing the techniques that grew into an industry standard feature to migrate a running virtual machine within a tightly-coupled environment such as the datacenter".

En prisbelønnet artikel bliver til

Jacob Gorm Hansen, som er hovedforfatter på artiklen, fortæller:

- Det er er naturligvis en stor fornøjelse at modtage prisen for dette arbejde, der startede som et specialeprojekt på DIKU i samarbejde med Asger Jensen, og udfoldede sig fuldstændigt i samarbejde med min daværende ph.d.-vejleder professor Eric Jul fra det daværende Distlab, og en række dygtige forskere fra Cambridge University. Nogle af dem samarbejder jeg stadig med den dag i dag i firmaet Bromium.

- Ideen, som vi fik dengang, at virtuelle maskiner indeholdende hele operativsystemer og kørende applikationer burde kunne flyttes over nettet uden nedetid, kan synes oplagt i dag, men for at kunne vise, at det var muligt, måtte vi først skrive vores egen "hypervisor" til at afvikle de virtuelle masker med en specialudviklet Linux indeni, og dernæst bruge flere måneder på at få dem til at "stå stille", så vi kunne tage et checkpoint af dem. Dernæst kunne vi endelig begynde at forsøge at live-migrere dem over nettet, og opnåede at gøre det med en nedetid på ca. 10 ms på et gammeldags 100 Mbit netværk.

- Men selv efter vi havde vist, at det var muligt, var det stadig svært at overbevise folk om at dette var en teknologi, der ville være brugbar i fx et datacenter. Dette ændrede publikationen af "Live Migration of Virtual Machines" i samarbejde med Cambridge på, og teknologien anvendes i dag stort set alle steder, hvor man bruger virtuelle maskiner i datacentre.

- Min egen interesse skiftede siden til at vise, at man også kan migrere virtuelle maskiner uden hjælp fra en hypervisor, såkaldt self-migration, men selvom denne teknik har mange fordele, bl.a. potentielt bedre sikkerhed, da man kan lave en mindre og simplere hypervisor uden direkte netværkskontakt, er den desværre ikke slået igennem på samme måde endnu.

Læs forskningsartiklen Live Migration of Virtual Machines.