Danmark skal igen være det mest digitale land i verden – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2015 > Danmark skal igen være...

07. juli 2015

Danmark skal igen være det mest digitale land i verden

VISIONSOPLÆG

I 2009 kunne Danmark prale af førstepladsen som det mest digitale land i verden. I dag bliver det kun til en 15. plads – og det skal der gøres noget ved mener en bred vifte af interesseorganisationer fra dansk erhvervsliv. Et middel til at nå målet er it-kompetencer og -forskning i verdensklasse.

"I et bredt samarbejde mellem interesseorganisationer har vi udarbejdet visioner på en række centrale digitale områder, der i vores optik skal indgå i en national digitaliseringsstrategi, og som vi ser frem til at samarbejde med den nye regering, kommuner og regioner om."

Visionsoplægget ’Danmark - det mest digitale land i verden’, der samler de 27 interesseorganisationers visioner til den nye regering, er inddelt i tre hovedindsatsområder: digital infrastruktur, digital tryghed og digitale rammebetingelser.

Big Data og it-sikkerhed i fokus

For at skabe den bedste digitale infrastruktur skal der, udover at skabe optimal adgang til bredbånd og mobildækning, sættes fokus på at aktivere det uudnyttede potentiale der ligger i anvendelsen af Big data. For at nå dette mål skal der blandt andet skabes de nødvendige forsknings- og uddannelsesmæssige miljøer, som kan være med til at sikre fremtidige kompetencer inden for arbejdet med Big Data.

Også privacy bør være en mærkesag i Danmark for at skabe den nødvendige digitale tryghed. Her bør man blandt andet udvide forskningen inden for anonymisering og de-anonymisering og anvende resultaterne aktivt i udviklingen af nye it-systemer.

It-kompetencer i verdensklasse

Interesseorganisationerne efterlyser desuden at udbuddet af it-uddannelser og efterspørgslen af it-kompetencer passer sammen for at skabe de bedste digitale rammebetingelser:

"Kompetencer er et kritisk konkurrenceparameter for Danmark i en global verden. Aldrig har der samlet set været et større optag på it-uddannelserne i Danmark, men samtidig har danske it-virksomheder svært ved at rekruttere it-arbejdskraft med de rette it-kompetencer."

Desuden skal der fokuseres på et højt niveau af forskning inden for it - og den skal i højere grad understøtte de danske virksomheder:

"Derfor bør forskningen som udgangspunkt oftest foregå i et samarbejde med virksomhederne for derved at sikre den størst mulige indflydelse i virksomhederne."

Læs hele visionsoplægget her