17. maj 2016

Finansiel IT: Få kandidater – stor efterspørgsel

Mangel på dataloger

- Flere og flere finansielle it-virksomheder slås om færre og færre kandidater, for i Danmark er der ikke nok, der vil være dataloger i forhold til den vækst, der er i efterspørgslen efter dem på arbejdsmarkedet, fortæller DIKUs professor Fritz Henglein til Børsen.

I to artikler i Børsen den 10. maj 2016 sættes der fokus på, hvordan de finansielle it-virksomheder har svært ved at rekruttere og fastholde kvalificerede it-folk - på trods af en 20 pct. højere løn end ved andre private it-virksomheder. 

En undersøgelse foretaget af Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) viser, at tre ud af fire finansielle it-virksomheder kæmper med at finde højtuddannede systemudviklere.

- De virkeligt højtuddannede, som dataloger og civilingeniører, er en mangelvare. Når vi søger, får vi meget få relevante ansøgere, fortæller Claus Hjort Bjerre, viceadm. direktør i Bankdata, til Børsen.

It-direktør hos Saxo Bank, Ashley Latham, nikker genkendende til denne problematik:

- Det er svært at finde it-medarbejdere, der både er dygtige teknologisk, har erfaring med finansiel teknologi og passer ind i virksomhedens kultur. Tit mestrer de teknologien, og så træner vi dem til det specifikke job, fortæller han til Børsen.

Høje lønninger og ingen ledelsesansvar

Tal fra Danmarks Statistik viser, at it-medarbejdere uden ledelsesansvar i en finansiel it-virksomhed i gennemsnit får knap 60.000 kr. om måneden, hvorimod en tilsvarende it-medarbejder uden ledelsesansvar i øvrige virksomheder tjener knap 50.000 kr. i gennemsnit om måneden.

- Vi er ved at være dér, hvor spørgsmålet er, hvilke it-virksomheder, der har den største pung, siger Fritz Henglein.

Fokus på internationale studerende

Ifølge Fritz Henglein er det altafgørende at tiltrække internationale studerende, og det går godt for Danmark på denne front:

- Danmarks universiteter har en god ranking internationalt, og det hjælper. Vi oplever en vækst i efterspørgslen på datalogi fra udenlandske studerende, fortæller han til Børsen.

Få et overblik over DIKUs og KUs seneste ranking her