9. februar 2017

DIKU forsker nomineret til prisen Årets Danske Forskningsresultat 2016

Nominering

Sune Darkner, adjunkt ved DIKU, er med i et tværfagligt forskningsprojekt, der giver et redskab til at forudsige vegetative patienters opvågning. Projektet blev modtaget internationalt som et regulært gennembrud og er nu et af de 10 nominerede projekter til Videnskab.dk's læserpris Årets Danske Forskningsresultat 2016.

Prisen er blevet uddelt hvert år siden 2008. I år blev 93 forskningsresultater indstillet - det højeste antal nogensinde. Indstillingerne kommer fra institutledere, forskere, kommunikationsmedarbejdere og nogle få fra læsere.

Afstemningen løber frem til 22. februar, hvorefter vinderen bliver udråbt.


Forskere kan forudsige vegetative patienters opvågning

Efter en alvorlig hjerneskade og koma ender nogle patienter i en såkaldt vegetativ tilstand.

En stor del vil efter en periode opnå det, forskerne kalder minimal bevidsthed. Men en gruppe vil forblive i den vegetative tilstand. Hidtil har lægerne ikke vidst, hvilke patienter der aldrig kommer ud af den vegetative tilstand, og hvor den nedre grænse går for, hvor meget hjerneaktivitet der skal til, før man har minimal bevidsthed.

Et dansk studie fra 2016 giver for første gang et redskab til at forudsige opvågning fra koma. Ved at kortlægge hjernens energiomsætning hos 141 patienter med svære hjerneskader har forskerne påvist, at omsætningen af energi er afgørende for prognosen for patienten.

Metoden udgør det første præcise værktøj til at forudsige opvågning efter vegetativ tilstand og blev modtaget internationalt som et regulært gennembrud.   

Nominerede

Læs mere om projektet: Nyt værktøj kan vise om vegetative patienter vil vågne igen