14. december 2017

Jørgen Bansler til Version2: Ingen beviser for, at Sundhedsplatformen øger effektivitet og patientsikkerhed

sundhedsplatformen

Ny amerikansk forskning peger på, at der er en række problemer med indholdet af journalen, som allerede har haft indflydelse på patientforløb og patientsikkerhed, fortæller Jørgen P. Bansler, der kalder spørgsmålet om patientsikkerhed, det mest bekymrende. Opdateret 14. dec.

De mål om mere sikre og effektive hospitaler, som Region Hovedstaden har lagt frem i forhold til Danmarks største sundheds-it-projekt Sundhedsplatformen, er på ingen måde underbygget i den eksisterende forskning.

Professor Jørgen Bansler

"Det er svært at forstå, hvordan regionerne har fundet frem til, at Sundhedsplatformen kan højne effektivitet, når man ser på erfaringer fra USA", siger Jørgen Bansler, der er professor på Datalogisk Institut på KU med speciale i offentlige it-systemer.

I flere tilfælde viser amerikansk erfaringer med Epic, som er leverandør af Sundhedsplatformen og tilsvarende EPJ-systemer faktisk det modsatte, nemlig at systemerne sænker både kvaliteten af journalerne og produktivteten på hospitalerne.

Det viser en granskning, som Jørgen P. Bansler, professor i Datalogi ved Københavns Universitet, har foretaget.

Hvis man i regionen havde gjort sig den ulejlighed at læse nogle af de studier, man har lavet i USA, så ville man vide, at der ikke er noget videnskabeligt grundlag for de mål, man sætter op,« siger Jørgen Bansler om sin gennemgang, der mandag blev præsenteret på et møde om Sundhedsplatformen i Ingeniørforeningen IDA.

Læs den fulde artikel på Version 2.