28. april 2017

Kristoffer Stensbo-Smidt: Robotteknologien vil gå ud over klassiske kontorjobs

ROBOTTER, KUNSTIG INTELLIGENS

DIKUs postdoc Kristoffer Stensbo-Smidt er blevet interviewet til artikel om robotternes indtog på DR.dk: - Det er ikke software, der løser en bestemt opgave, men software, der er programmeret til at lære sig selv at løse en opgave.

- Revolutionen rammer nogle helt andre typer job end tidligere. Tidligere industrielle revolutioner har typisk ramt arbejderen med meget fysisk arbejde. Denne gang rammer det mere hjernearbejdet, de mere intellektuelle kontorjob, dem der bruger rigtigt meget tid foran en computer. Det er dem, som skal være rigtigt nervøse for den her udvikling, siger Kristoffer Stensbo-Smidt.

- Vi er ikke længere ved at automatisere vores muskler, men simpelthen vores hjerner, fortsætter han.

Software kigger på, hvordan vi arbejder

Han (Kristoffer) nævner IBM-computeren Watson, der er i stand til at læse og forstå patientjournaler, forskningsartikler og kliniske studier og på få sekunder kan gennemgå millioner af disse for at finde den bedste behandling til patienter med cancer.

- Det specielle ved kunstig intelligens er, at det er software, vi kan sende ud rigtigt bredt og rigtig hurtigt. Det er ikke software, der løser en bestemt opgave, men software, der er programmeret til at lære sig selv at løse en opgave. Vi er ikke ude i at skulle programmere os ud af alle forskellige situationer. Det her software kan bare kigge på, hvad vi gør, og så stille og roligt lære sig selv at løse de opgaver, vi sidder overfor.

Større ulighed

Kristoffer Stensbo-Smidt frygter, at en stor del af middelklassen kan blive sendt ned på bunden af samfundet, fordi hele brancher kan blive overtaget af smarte robotter.

- Politikerne skal tage nogle beslutninger om, hvordan vi begynder at indrette vores arbejdsmarked, sådan så vi kan håndtere noget i retning af 30-40 procent arbejdsløse. Det nytter ikke noget at kigge på det, når 30-40 procent står derude, det kan vores samfund ikke holde til, siger han.

Læs hele artiklen på dr.dk:

Forsker: Du skal frygte dit job hvis du arbejder ved et skrivebord