DIKU studerende i top 40 i international programmeringskonkurrence – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2018 > DIKU studerende i top ...

14. december 2018

DIKU studerende i top 40 i international programmeringskonkurrence

Programmeringskonkurrence

To hold af bachelorstuderende fra DIKU høstede hhv. en flot 26. og 40. plads ud af i alt 119 hold ved Northwestern Europe Regional Contest 2018 (NWERC 2018), som blev afholdt den 23.-25. november i Holland. Dermed blev KU det bedst rangerede danske universitet i konkurrencen – og der er allerede sat et endnu højere mål for næste år.

Konkurrencen blev afholdt på Eindhoven University of Technology i Holland.

Holdene The floor is made of Java, bestående af Jonas og Carl fra Datalogi, og Alice fra Matematik, og Søndagsprogrammør bestående af Carl og David fra Datalogi, og Markus fra Matematik, opnåede henholdsvis en flot 2. og 3. plads til DM i programmering. Disse placeringer udløste billetter til den internationale programmeringskonkurrence NWERC 2018 i Eindhoven, Holland, hvor de 119 deltagende hold på 5 timer skulle prøve kræfter med 11 forskellige programmeringsopgaver, som skulle løses på kortest mulige tid.

Programmering på tid og papir

Dagen før konkurrencen fik alle deltagere mulighed for at afprøve systemet, så de næste dag var klar, da startskuddet lød, og de 5 timer blev i gang sat. Det viste sig ikke at være sværhedsgraden, men derimod en anden væsentlig faktor, der drillede deltagerne: ”Jeg havde forventet, at det ville være meget sværere, men det var faktisk ikke sværhedsgraden af opgaverne, der var den største udfordring – det var tiden.” siger Carl fra Søndagsprogrammørerne. Rækkefølgen opgavernes løses i er nemlig væsentlig, da man med fordel kan løse de nemmeste opgaver først og dermed høste den bedste tid på de pågældende opgaver.

Holddeltagerne sidder typisk med hver sin opgave: ”Undervejs spørger man hinanden til råds, hvis man har brug for nye øjne på den opgave, man sidder med” fortæller Alice fra The floor is made of Java. ”Ja, og hvis jeg fx stødte på en opgave af ren matematisk karakter, kastede jeg den straks over til Markus” siger Carl fra Søndagsprogrammørene med et glimt i øjet.

Hvert hold har kun én computer til rådighed, men faktisk foregår en stor del af opgaveløsningen på papir: ”Vi løste opgaverne i hånden og så skrev vi dem ind på computeren, når de var løst. I virkeligheden handler det som udgangspunkt mere om matematik end programmering” fortæller Jonas fra The floor is made of Java.

Konkurrencer er en gulerod på studiet

To timer efter slutfløjtet havde lydt blev resultatet offentliggjort og de to DIKU-hold kunne afrunde den intense konkurrencedag med et par øl i selskab med rivalerne fra Aarhus. Der var dog ingen rivalisering at spore mellem de to konkurrerende danske universiteter: ”Vi boede på samme hotel som holdet fra Aarhus og hyggede os med dem. Til en begivenhed som denne tager man i lige så høj grad del i et fællesskab, som i en konkurrence”, er deltagerne enige om.

Derudover er de enige om vigtigheden af programmeringskonkurrencer: ”Programmeringskonkurrencer, som jeg allerede blev præsenteret for i gymnasiet, var det der oprindeligt gav mig blod på tanden og inspirerede mig til at læse datalogi.” siger Jonas fra The floor is made of Java. ”Ja, det er en slags gulerod på studiet. Det er lidt ligesom at gå til fodboldtræning for at dygtiggøre sig til kamp. En konkurrence som NWERC er ligesom en kamp for os, hvor vi får mulighed for at udfordre os selv og erfare hvor dygtige vi egentlig er indenfor vores fag.” understreger Markus.

Comeback i 2019

Til spørgsmålet om hvorvidt deltagerne er tilfredse med deres præstation kommer svaret promte fra Jonas fra The floor is made of Java: ”JA. Vi er meget tilfredse!”.”Men næste år slår vi Århus til DM.” ytrer de seks deltagere i fællesskab. De er alle enige om at stille op igen næste år og stiler benhårdt efter at komme i top tyve til NWERC.

Et stort tillykke til begge hold med deres flotte placeringer til NWERC 2018 og god vind fremover!

Se det fulde scoreboard fra NWERC 2018 her.

Fra venstre: Jonas, Alice og Carl fra The floor is made of Java
Fra venstre: Markus, Carl og David fra Søndagsprogrammør