7. november 2018

Mads Nielsen til Altinget Digital: Regeringens indsats på kunstig intelligens er håbløst uambitiøs

Kunstig intelligens; AI; digitaliseringsreform

AI: Det er en fejl, at regeringen ikke satser mere på, at Danmark skal udvikle kunstig intelligens, mener lederen af Datalogisk Institut ved KU. Men vi kan aldrig måle os med USA og Kina og skal i stedet være førende på etik, svarer Sophie Løhde (V).

Foto: Shutterstock

Opdateret 7. november 2018. I et eksklusivt interview til Altinget Digital 6. november uddyber Mads Nielsen, professor og institutleder på Datalogisk Institut på KU sine bekymringer over, hvorvidt Danmark vil sakke bagud i kapløbet om at udvikle de nye AI-teknologier, som allerede nu vinder stærkt indpas i hele samfundet.

Læs hele interviewet som også indeholder Innovationsminister Sophie Løhdes kommentarer på Altinget.Dk

Mads Nielsen interviewet i P1 Orientering om digitaliseringsreformen

I regeringens netop fremlagte digitaliseringsreform med 22 konkrete initiativer til styrkelse af digitaliseringen i samfundet bebuder innovationsminister Sophie Løhde bl.a. at vi skal blive bedre og hurtigere til at bruge velfærdsteknologi og nye teknologier som fx kunstig intelligens til at give danskerne endnu bedre velfærd. Samtidig etableres der en investeringsfond med en samlet volumen på i alt 410 millioner kroner i perioden 2018-2022 for at accelerere afprøvningen og anvendelsen af nye teknologier.

Mads Nielsen, professor, institutleder

I et interview til P1 Orientering på DR 24. oktober om de konkrete initiativer, der vedrører kunstig intelligens, udtrykker professor og institutleder på Datalogisk Institut på KU Mads Nielsen glæde over, at regeringen nu tager et stort fælles initiativ på tværs af sektorer og virksomheder. Mads Nielsen er selv forsker i kunstig intelligens til især den sundhedsteknologiske sektor og står desuden  i spidsen for KU's SCIENCE AI Center.

Skal Danmark i front, skal der satses endnu større

Men nærlæser man teksten til det konkrete initiativ hæfter Mads Nielsen sig ved, at der kun tales om afprøvning og anvendelse af kunstig intelligens, men ikke om udvikling af nye teknologier trods det, at målet er at blive førende i DK inden 2025.

”Ambitionen om at blive førende deler jeg. Jeg har viet en stor del af mit liv til netop at fremme kunstig intelligens og læste derfor rapporten med stor spænding”, siger Mads Nielsen i interviewet.

”Men side 50 var blank. Der skulle have stået noget om, hvad vi rent faktisk skal gøre for at blive bedst – ikke kun til anvendelse af kunstig intelligens, men også til at udvikle den. Man kunne frygte, at ambitionerne ikke rækker til meget mere end at komme nederst i fødekæden i kampen om at tage têten inden for den kunstige intelligens i det internationale rum”, fortsætter Mads Nielsen.

Mads påpeger i interviewet, at hvis Danmark ikke satser større, bliver vi lynhurtigt overhalet af det store udland og mister den mulighed vi stadig har for at styre udviklingen i såvel dataetisk som teknologisk henseende. Kineserne er allerede førende forskningsmæssigt, idet de publicerer mest, og amerikanerne investerer massivt. De 410 mio. er i den sammenligning småpenge, når man tænker på, at næsten al ny vækst kommer fra AI og IT, alene 50% af væksten i DK kan eksempelvis tilskrives brug af digital teknologi. Pointen er, at det kommer til at koste det danske samfund på sigt, hvis vi ikke er med fremme i dette kapløb om udviklingen – og også kommercialiseringen. I indslaget omtales bl.a. virksomheden Corti, der på kort tid har opnået stor succes med AI-teknologier, men kun takket være opnåelsen af store internationale investeringer.

Ifølge Mads Nielsen burde den danske regering også i højere grad støtte danske virksomheder, der udvikler ny AI teknologi. Innovationsfonden og EU er gode fonde, der uddeler støttemidler til større forskningsprojekter, men der er tillige brug for et økosystem med private investorer, der kan investere i kommercialisering i større stil. Der er en blomstrende dansk startup-kultur især inden for IT-området lige nu. Men ifølge Mads Nielsen risikerer vi, at mange startup-firmaer strander i Dødens Dal, når de ikke kan komme ud på de store markeder i det begrænsede danske finansieringsystem.

Hør hele interviewet på DR P1 Orientering

Læs hele regeringens udspil. Kapitlet om kunstig intelligens starter på side 48.