Mathias Bæk Tejs Knudsen modtager årets Ph.d.-pris på SCIENCE – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2018 > Mathias Bæk Tejs Knuds...

21. september 2018

Mathias Bæk Tejs Knudsen modtager årets Ph.d.-pris på SCIENCE

Ph.d.-pris

Ph.d.-priserne ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE, er blevet uddelt siden 2014 og er en hyldest til tre fremragende og berigende ph.d.-projekter i årets løb. Foruden et diplom og æren følger der 25.000 kr. med til prismodtagerne.

Mathias Bæk Tejs Knudsen har skabt nye banebrydende resultater inden for teoretisk algoritmik og hash-funktioner

Mathias Bæk Tejs Knudsen har som ph.d.-studerende på DIKU forsket i mange forskellige aspekter af den disciplin, der er selve grundstenen i datalogi, nemlig algoritmikken.

Mathias’ ph.d.-afhandling omhandler labeling schemes og grafalgoritmer, der begge hører ind under feltet algoritmer, samt hash-funktioner, der ligger i snitfladen mellem tilfældighed i beregninger og algoritmer. To af de mest signifikante resultater, han har bidraget med, var hhv. en artikel om “Optimal Induced Universal Graphs and Adjacency Labeling for Trees.”, der ud over at blive optaget ved FOCS blev optaget i tidsskriftet JACM, som er det mest prestigefyldte tidsskrift inden for teoretisk datalogi og optager cirka 50 artikler om året, samt “Linear Hashing Is Awesome.”, som blev hyldet som værende blandt årets 20 bedste resultater i algoritmik ved HALG 2016 og derudover blev inviteret til tidsskriftet SICOMP der ligger lige efter JACM i niveau. Denne artikel skrev Mathias alene.

”I datalogi måles forskere på artikler publiceret i konference-proceedings (i modsætning til mange andre felter). Mathias har i løbet af sit ph.d.-studie udgivet hele 14 artikler i serier, der i BFI-listen har niveau 2, hvilket er helt ekstraordinært for en ph.d.-studerende”, forklarer vejleder og professor Stephen Alstrup fra Datalogisk Institut. ”De resultater, som Mathias har bidraget med, har høstet anerkendelse hos teoretiske algoritmikere verden over. I bedømmelseskomitéen til Mathias’ ph.d.-forsvar deltog Turing-prisvinder Robert Tarjan fra Princeton University (Turing-prisen er datalogiens analogi til nobelprisen).”

Til buketten af anerkendelser undervejs i studiet skal også nævnes tildelingen af et EliteForsk rejselegat i 2016, der bragte Mathias på et forskningsophold på Stanford University.

På hjemmebanen på Datalogisk Institut på KU har Mathias markeret sig som en populær underviser hos gæstende gymnasieelever, som danmarksmester i programmering med holdet Lambdabamserne tre år i træk og med flotte resultater også i det nordvesteuropæiske programmeringsmesterskab NWERC med bl.a. en førsteplads og tidligere også som vinder af OL i matematik. Senest har Mathias i 2018 kvalificeret sig som en af de 20 bedste i verden til finalen i Googles Distributed Code Jam i Toronto, som afvikles i august 2018.

Når den ikke lige står på kodekonkurrencer, har Mathias travlt som CTO og co-founder af virksomheden Supwiz, der udvikler kundeservicesystemer til både private og offentlige virksomheder baseret på avanceret algoritmik og kunstig intelligens.