Hæder til DIKU-forskere under ICFP-konferencen om funktionelle programmeringssprog – Københavns Universitet

Datalogisk Institut, DIKU > Nyheder > DIKU-nyheder 2018 > Hæder til DIKU-forsker...

30. oktober 2018

ICFP 2018; programmeringssprog

På årets største internationale forskerkonference om funktionel programmering ICFP 2018 var der anerkendende omtale af DIKUs forskere og en 'distinguished paper'-pris til professor Fritz Henglein.

Funktionelle programmeringssprog, dvs. programmeringssprog, der er platforms- eller domæne-uafhængige, er en af de forskningsdiscipliner, som har været med til at styrke DIKUs høje ry i det internationale forskermiljø.

Lektor Martin Elsman, DIKU, præsenterer funktionsprogrammeringssproget Futhark til ICFP.
Klik på billedet for at se præsentationen på video (YouTube).

På den årlige ICFP 2018-konference, der er den førende internationale konference for funktionel programmering, deltog en større delegation af DIKUs funktionsprogrammeringsforskere, bl.a. for at fremlægge to optagne artikler på hovedkonferencen ICFP og deltage i en række relaterede workshops/sessions, hvor der også blev præsenteret resultater inden for funktionsprogrammering.

Anerkendende ord til DIKU-forskere

DIKUs forskere præsenterede 2 full papers på konferencen, som er ret så eksklusiv. Kun 40 artikler var blevet optaget på hovedkonferencen, så DIKUs andel på 5% var markant.

James Koppel præsenterer slide med henvisninger til Filinski 1994

Som et lille kuriosum og et stort skulderklap til kvaliteten af instituttets forskning blev DIKUs forskeres arbejde fremhævet af forskere fra andre fremtrædende universiteter. Eksempelvis refererede James Koppel (MIT) under sin præsentation af artiklen "Capturing the Future by Replaying the Past" gentagne gange  til DIKUs Andrzej Filinski.

Distinguished Paper Award til professor Fritz Henglein, DIKU

Fritz Henglein, professor, DIKU

Artiklen Relational Algebra by Way of Adjunctions forfattet af Jeremy Gibbons, Department of Computer Science, University of Oxford, Fritz Henglein, Department of Computer Science, University of Copenhagen (DIKU), samt Ralf Hinze, Radboud University Nijmegen og  Nicolas Wu, University of Bristol, UK udløste konferencens "Distinguished Paper"-pris.

Interesserede kan downloade de præsenterede artikler:

Artiklen Static Interpretation of Higher-Order Modules in Futhark: Functional GPU Programming in the Large blev præsenteret af Martin Elsman. Den beskriver  design og implementation af et højere-ordens modulsprog til programmeringssproget Futhark, som er udviklet på DIKU og  målrettet mod at generere ultrahurtig kode til kørsel på grafikkort (se http://futhark-lang.org). Forfatterne er Martin Elsman, University of Copenhagen, Denmark, Troels Henriksen, University of Copenhagen, Denmark, Danil Annenkov, Department of Computer Science, University of Copenhagen, Cosmin Oancea, University of Copenhagen, Denmark.

Ud over ovenstående artikler havde DIKU-forskere tillige et antal artikler på de workshops, som omgiver ICFP. Nemlig:

ML Family Workshop 2018 (28/9-2018):  Experience Report: Type-Safe Multi-Tier Programming with Standard ML Modules af Martin Elsman University of Copenhagen, Denmark, Philip Munksgaard Intelligent Alpha AG, Switzerland samt Ken Friis LarsenDIKU, University of Copenhagen.

Artiklen omhandlede brug af Standard ML's modul system til at sikre type-sikker kommunikation mellem klient-kode og server-kode i en multi-tier sammenhæng.

FHPC 2018 (Functional High-Performance Computing; 29/9)Modular Acceleration: Tricky Cases of Functional High-Performance Computing af Troels Henriksen University of Copenhagen, Denmark, Martin Elsman University of Copenhagen, Denmark og Cosmin OanceaUniversity of Copenhagen, Denmark.

ICFP blev denne gang afviklet i forening med erhvervskonferencen StrangeLoop, en lokal erhvervskonference omhandlende emerging languages, alternative databases, concurrency, distributed systems, security, and the web. Denne konference blev besøgt af flere tusinde entusiastiske udviklere, som med afsæt i moderne programmeringssprog som Haskell, OCaml, Scala og F#, har taget det funktionelle programmeringsparadigme til sig. Der var således fuldt hus og stort publikum til konferencen.