7. august 2018

UNF Computer Science Camp: DIKU har summet af liv på trods af sommerferie

Sommercamp

For 43 unge mennesker har en uge af sommerferien stået i datalogiens tegn. De har nemlig deltaget i UNF’s Computer Science Camp (CSC), som blev afholdt på DIKU i uge 28. Her blev der programmeret på livet løs og skabt et socialt frirum, hvor ligesindede unge kunne dele deres interesse for datalogi.

Nogen tager på badeferie, andre på festival, men en gruppe gymnasieelever fra hele landet valgte at afsætte en uge af deres ferie til at deltage i CSC. DIKU skabte rammerne for campen ved at stille lokaler, computere m.m. til rådighed.

Campen blev organiseret og afholdt af unge frivillige fra Ungdommens Naturvidenskabelige Forening (UNF), herunder studerende fra DIKU. UNF afholder hvert år en række ScienceCamps inden for forskellige naturvidenskabelige områder, og formålet med CSC campen er at kombinere sociale aktiviteter med programmering, algoritmer og hacking, og hermed give de unge indsigt i, hvad en fremtid som datalog kan indebære.

Anderledes end gymnasiet

Gymnasieeleven Sofie Krogsgaard, som også deltog, siger i et interview til Egedal Lokalavis at atmosfæren er det bedste ved campen, og at den gode stemning er det, der netop er kendetegnende ved CSC: "Alle her er så engagerede og passionerede omkring datalogien, som bliver vores samlingspunkt og gør det meget nemt at snakke sammen og få venner.”

For 18-årige Maria Enevold Dahl er det også af stor betydning, at undervisningsformen på CSC adskiller sig fra den gængse undervisning, hun møder på gymnasiet. På CSC er man friere stillet, da der ikke er et pensum, man skal kunne. Hun synes, det er rart, at man ikke bliver bedømt, ligesom man gør i gymnasiet. På CSC er det den fælles passion for datalogi, der er den motiverende faktor: "Man kan også fordybe sig i noget som man ikke kommer til at lave i gymnasiet. Dem der er her vil det også gerne, så der er ikke nogen der sidder og er sådan lidt "åh nej, vi skal til undervisning" (...) der er en fed attitude, når man er afsted." (Hør Maria fortælle om sit ophold på CSC i dette interview på P1).

"Alle her er så engagerede og passionerede omkring datalogien, som bliver vores samlingspunkt og gør det meget nemt
at snakke sammen og få venner.”

Sofie Krogsgaard, deltager på CSC

En fremtid som datalogistuderende på DIKU

Dette er genkendeligt for 19-årige Jonas Stryhn Jensen. I P1-interviewet udtaler han at den primære årsag til at deltage, er det sociale, man har på campen: "Man skaber rigtig mange kontakter, rigtig mange nye venner." Men udover det sociale betragter Jonas også campen som en forsmag på, hvad fremtiden kan bringe, og som en måde at finde ud af, hvad han har lyst til uddanne sig inden for. Og selvom det sociale er en essentiel del af CSC, er det faglige naturligvis i højsæde, så oven i undervisning og opgaver arrangeret af UNF, gav DIKU’s studieleder Torben Mogensen den første dag en introduktion til faget datalogi, DIKU og til datalogiuddannelsen i sin helhed, for at give deltagerne et breder indblik i hvordan en fremtid som datalogistuderende kan komme til at se ud.

Overnatning, karaokeaften og vandkamp

Under campen overnattede både de frivillige arrangører og deltagerne på øvelsesgangen i Universitetsparken 1, der i daglig tale kaldes DIKU-bygningen. Dagene blev skudt i gang med morgengymnastik i Universitetsparken, og udover undervisning og faglige øvelser, var dagene spækket med sjove og kreative indslag såsom karaokeaften, lagkagekonkurrence, fællessang og vandkamp, med det formål ryste de unge godt sammen.

”Man bliver rigtig sådan en lille klasse efter en hel uge sammen, hvor man både sover, laver sociale ting og har undervisning sammen, uden alle de der klasseting, hvor folk ikke er interesseret i at socialisere sig med hinanden.”, siger den nyudklækkede student Jonas Stryhn Johansen, som deltog i dette års camp, i et interview til P1.

”Vi skal nok sørge for at alle der deltager
får noget ud af det  uanset hvad niveau
de ligger på. Det vigtigste er bare at de har
det sjovt med det i deres sommerferie!”

Steffen Strunge Mathiesen, frivillig i UNF

En af de frivillige arrangører, fortæller Steffen Strunge Mathiesen, fortæller i samme interview til P1 om formålet med campen: "Vi vil gerne udbrede interessen for datalogi. Og vise hvad et studie inden for datalogi kan indeholde." Han tilføjer, at campen er for alle der har lyst, også selvom man ikke på forhånd har kompetencer inden for området: "Vi skal nok sørge for, at alle der deltager får noget ud af det uanset hvad niveau de ligger på. Det vigtigste er bare, at de har det sjovt med det i deres sommerferie!"

Billeder fra UNF CSC 2018: