15. juli 2013

Aasa Feragen høster anerkendelse for sit foredrag om statistiske modeller for anatomiske træstrukturer

computer science, træstrukturer

På den 23. IPMI konference skabte foredraget af Aasa Feragen både debat og et nyt syn på matematikken bag statistiske modeller for anatomiske træstrukturer - hvilket resulterede i en honorable mention i opløbet til uddelingen af Francois Erbsmann Prize.

Under IPMI konferencen (International Conference on Information Processing in Medical Imaging) d. 28. juni - 3. juli 2013 blev der diskuteret mange spændende emner indenfor medicinsk billedbehandling, en gren inden for datalogien, som fokuserer på analyse og konstruering af billeder af anatomiske detaljer i menneskekroppen.

AasaBlandt foredragsholderne var Aasa Feragen, som satte en livlig debat i gang under sit foredrag, der omhandlede statistiske modeller for anatomiske træstrukturer, såsom luftveje og blodårer. 

På dette område er der behov for komplicerede matematiske modeller, men en af hovedpointerne i foredraget var, at der for ofte blev brugt estimeringer af løsninger frem for at gå i detaljer med de matematiske modeller. Dette bragte mange af de deltagende forskere frem i sædet - en blanding af en forundring over, at man kunne gøre det anderledes, og i modsat retning, hvorfor man ikke bare kunne fortsætte med sine estimater - hvilket førte til en lang diskussion.

Under foredraget blev der præsenteret nye statistiske modeller for luftvejstræer for lunger, hvilket kan bruges til at visualisere, hvad der rent faktisk sker i kroppen med luftvejstræer, eksempelvis i tilfælde af rygning.

luftvejstræet

Fremtrædende variation i luftvejstræet i en mængde af ca. 1600 rygere, hvilket stort set består af vejrtrækning. Man har ikke tidligere kunnet drage en sådan konklusion ud fra den slags data.

For sit foredrag modtog Aasa Feragen en honorable mention til Francois Erbsmann prisen, der bliver givet til det bedste foredrag lavet af en ung forsker.