13. september 2012

Funktionsprogrammering banede vejen for studenterjob hos Nasa

Pressemeddelelse

Hvad får 450 forskere og industrifolk fra hele verden til at møde op i København og tale om noget så nørdet som funktionsprogrammering i en hel uge? Svaret skal måske søges i, at det er gået op for multinationale virksomheder som Microsoft, Google, Facebook og Twitter, at de kan geare deres forretningsområder ganske effektivt, hvis de anvender funktionsprogrammering i tilgift til de (domænespecifikke) programmer, de ellers har brugt i virksomhedens kerneprocesser.

Nis Wegmann, der studerer datalogi på DIKU (Datalogisk Institut Københavns Universitet) har selv været helt oppe at mærke vingesuset under sit 5 måneder lange ophold hos hhv. Nasa og den højt specialiserede amerikanske virksomhed Galois, som bl.a. udvikler komponenter til flysikkerhed. Fordi han kunne noget med funktionsprogrammering, fik en ansøgning til Galois om et opslået ”internship” – der viste sig at være udløbet – alligevel en positiv behandling. Der er nemlig mangel på dataloger, der arbejder med funktionsprogrammering.

Nis udarbejdede en ansøgning til Galois, fik koblet en dansk vejleder på, der sagde god for kursus- eller projektbeskrivelsen og for, at Nis kunne sit håndværk tilstrækkeligt, og så var vejen banet for et meget spændende ophold hos hhv. Nasa, som Galois samarbejder med, og hos Galois selv – med tæt kontakt til Lee Pike, som var projektleder hos Galois, der bes.

”Det har været sindssygt fedt” siger Nis om de fem måneder i det amerikanske, hvor han fagligt har arbejdet med at udvikle et domænespecifikt sprog i en funktionsprogrammeringskontekst, der har været med til at forbedre sikkerheden i fly. Projektet, som Nis Wegmann arbejdede med, hedder ”Køretidssovervågning af hårde real-tids, distribuerede systemer”. I praksis betyder det, at den software, som bruges i fly, efter integration med funktionsprogrammering, kan gøres mere sikker og robust ved det, at man kan overvåge flyets software for fejl, mens det er i luften.

”Der skal nok en del mod til at skrive til en af verdens førende virksomheder og spørge, om man kan få et praktikophold. Men det kan absolut betale sig”, siger Nis. ”Dette er jo bare et eksempel på, hvor spændende opgaver man som datalog kan få lov til at beskæftige sig med. Mange vælger datalogi fra, fordi det lyder kedeligt, men hvis man selv tager nogle initiativer, kan man komme til at arbejde med nogle uhyre spændende områder”, slutter Nis.

Konferencen ICFP, http://www.icfpconference.org/icfp2012/index.html der finder sted i København med DIKU som værter i dagene 9.-15. september, har Funktionsprogrammering som hovedtema. På konferencen udveksles nyt om forskning og industriel anvendelse af funktionsprogrammering til en lang række formål – bl.a. finansverdenen, i sociale medier samt i sikkerhedvirksomheder. Galois deltager i ICFP. Det er muligt at tilmelde sig lige op til konferencen. Læs mere på hjemmesiden. http://www.icfpconference.org/icfp2012/index.html