Moores Lov lever på lånt tid - Hvad sker der efter 2020?
Allerede i 2020 kan det være slut med den eksponentielle udvikling i mikroprocessorer, som hidtil har drevet elektronikindustrien. Næste kapitel kræver eksotiske teknologier
I mere end 40 år har vi oplevet en eksponentiel vækst, som har ført til opblomstringen af dét, der i dag er én af verdens største industrier. I 1965 formulerede medstifteren af chipproducenten Intel, Gordon Moore, en observation, som lige siden har holdt stik: Antallet af transistorer på en mikroprocessor fordobles cirka hvert andet år.
Moores lov
Ovennævnte princip er i dag kendt som Moores Lov, og set over næsten 40 år har den været et usædvanligt stabilt pejlemærke for it- og elektronikbranchen.
»Moores Lov er blevet erklæret død mange gange, men man har altid fundet løsninger. Men den har også holdt stik, fordi industrien har valgt at følge loven,« siger lektor Ivan Harald Holger Jørgensen fra DTU Elektro.
Moores Lov er ingen naturlov, men blot en observation af, hvordan producenterne er blevet bedre til at fremstille mikroprocessorer. Det er derimod netop naturlovene, som nu for alvor ser ud til at true Moores Lov. Alle eksponentialfunktioner, som beskriver naturen, vil nå et punkt, hvor den eksponentielle udvikling ikke længere kan opretholdes. For Moores Lov kommer det formentligt til at ske inden for de næste år.
Læs videre på version2, hvor Brian Vinter fra Niels Bohr Instituttet giver kommentarer.