4. marts 2013

Pressemeddelelse: Nu kan du bruge dit fladskærms-TV som storskærm og styre det via mobiltelefonen takket være ny prisvindende software.

IT-design

Med den nye app, See-Through Phone (STP), præsenterer datalogiforskerne en ny teknologi, som hurtigt og nemt omdanner en almindelig smartphone til en kraftfuld fjernbetjening. Med STP kan brugerne vise film, fotos eller andre visualiseringer på en storskærm direkte fra telefonen og arbejde videre med billedet direkte fra telefonen touch-skærm.

Når Sebastian Boring, adjunkt ved Datalogisk Institut Københavns Universitet, tirsdag den 5. marts bestiger podiet på CeBIT messen i Hannover (Verdens største messe for nye gadgets), er det for at modtage 2. præmien i den prestigefyldte CeBIT Innovation Award for en ny iPhone app, See-Through Phone (STP) udviklet i samarbejde med kollegaen Dominikus Baur, fra Ludwig-Maximilian-Universitetet i München.

Telefonen som virtuel projektor

I praksis kommer telefonen til at fungere som en virtuel projektor, der skyder et billede op på en storskærm. Og ganske som hvis telefonen rent faktisk var en projektor, vil bevægelser og forskydninger af telefonen overføres direkte til det viste billede på skærmen. Hvis telefonen drejes eller bevæges frem og tilbage, tilpasses formatet eller størrelsen på det viste objekt tilsvarende.

Sebastian Boring, som forsker i interaktionsdesign og mobile enheder på Københavns Universitet, fortæller om projektet: ”Det var vigtigt for os at finde en metode, som tager udgangspunkt i almindeligt forbrugerudstyr, så den principielt kan bruges af alle, uden at det skal koste en formue. Jeg er meget optaget af at udvikle nye anvendelser og interaktionstekniker der tillader os at interagere på nye måder med de stationære ting, der omgiver os."

"Det har taget os nogle år at udvikle denne teknologi, som gør det muligt at få mobiltelefonen til at interagere med helt almindelige billedskærme

 

Metoden åbner en lang række nye anvendelsesmuligheder, f.eks. kan man fremvise billeder på storskærme, som telefonens skærm er for lille til at vise optimalt. Eller man kan planlægge sin næste rejserute på et landkort i stort format. Og da mobilen fungerer som en virtuel miniprojektor, kan man hurtigt og nemt tilpasse størrelsen på det viste. Man kan oven i købet dele telefonens visningsskærm ind, så den viser feriebillederne i venstre side og landkortet over ruten til højre – og spejle det op på TV-skærmen samtidig.

Telefonen som touch-skærm

See-Through Phone (STP) kan mere end blot overføre emner til en billedskærm. Den kan også skifte over til ”transparent” visning og vise billedet via det kamera, der sidder på telefonens bagside. Herved kan digitale data også projiceres op på skærme med endnu større afstand. Man kan forskyde objekter med fingeren, på samme måde som hvis billedskærmen var en touch-skærm. Og man kan kopiere data direkte ved at lade fingerspidsen ”tappe” på telefonens touch-skærm og også dele sine feriebilleder med vennerne på stedet ved at lade dem kopiere billeder direkte over på deres egne mobiler.

Den nye metode kan anvendes på de fleste gængse storskærme og fjernsyn. Telefonsoftwaren findes pt. kun i en iPhone-udgave, men en version til Android- og Windows-telefoner er på vej. Telefonerne forbindes via en central server, som også er tilsluttet storskærmen. For at kunne fremvise billeder skal serveren kende afstanden mellem telefonen og billedskærmen. Her kan man bruge kameraet på telefonens bagside, idet der tages nogle fotos i sekundet, som sammenholdes med indholdet på billedskærmen. Gennem sammenligningen kan man ret præcist beregne afstanden mellem telefon og storskærmen. Da der er tale om en iterativ proces, er det heller ikke noget problem at vise dynamisk indhold som film og animationer på lang afstand.

Alle har råd til en See-Through-Phone (STP)Eftersom See-Through-telefonen ikke kræver nogen tilpasninger af telefonen, men benytter sig af det indbyggede kamera, er der tale om en ren softwareløsning, som langt de fleste forbrugere kan anvende og bekoste.

Mere info:

Sebastian Boring er adjunkt på DIKU, Datalogisk Institut Københavns Universitet, hvor han er del af HCC-gruppen, der forsker i design af nyt it-udstyr (interaktionsdesign) samt i brugerinddragelse. Tlf. +45 51 31 96 72, email: sebastian.boring@diku.dk

Læs mere på http://www.seethroughphone.de.

CeBIT

CeBIT-messen i Hannover er verdens største af sin art, hvor it-folk fra hele verden mødes for at udveksle sidste nyt om gadgets og besigtige udstillingen med den nyeste teknologi fra førende it-producenter. CeBIT 2013 indvies officielt 5. marts af Bundeskansler Angela Merkel og Polens premerminister Donald Tusk.

Se mere på http://www.cebit.de/home