Om DIKU50

For 50 år siden tog datalogien for alvor form i Danmark. Siden Peter Naur definerede begrebet datalogi i 1966 og grundlagde Datalogisk Institut på Københavns Universitet i 1970 – det vi kalder DIKU - har datalogiforskere og -studerende dannet grundlag for vores samfunds accelererende teknologiske transformation, og vi kan i dag kalde Danmark for europamester i digitalisering og nummer tre på verdensplan.

DIKUs historie har igennem alle årene været baseret på og er fortsat centreret omkring nytænkning, visioner og ønsket om at bidrage positivt til vores alles hverdag og samfund.

Det er en historie, der officielt startede i 1970, da DIKU blev grundlagt som det første datalogiske institut i Danmark, og som vi fejrer 50-års jubilæet for i 2021 – dog med et års forsinkelse.

I år sætter vi derfor fokus på datalogien i Danmark igennem 50 år. Vi ser tilbage, men i særdeleshed fremad. Vi dykker ned i datalogiens mange muligheder, og hvordan den i dag og i fremtiden vil spille en større og større rolle i vores liv. Vi sætter fokus på datalogiens betydning – ikke kun for os som institut, men for alle. Vi fremhæver vigtigheden af, at vi alle forstår teknologierne, vi omgiver os med, og at et mere mangfoldigt udsnit af befolkningen udvikler den. Men vi tager også ansvar og belyser datalogiens skyggesider. For vi er bevidste om, at datalogien kan bidrage på godt og ondt, og at vi har et medansvar for at forløse teknologiens positive potentiale på en ansvarlig og etisk måde.

Hen over året fortæller vi historierne og sætter datalogien i en kontekst. Hvad kan den? Hvad kan den ikke? Hvor er den på vej hen? Hvordan får vi den et godt sted hen? Hvorfor skal vi interessere os den? Og hvilken betydning får den for dig?

Rigtig god fornøjelse!

Hvorfor fejrer vi 50 år med datalogi i Danmark?

Med fejringen af DIKUs 50-års jubilæum - og 50 år med datalogi i Danmark - ønsker vi at sætte fokus på datalogiens betydning og vigtighed for vores samfund. Vi ønsker at udbrede kendskabet til datalogisk forskning og uddannelse til en bredere del af den danske befolkning. Vi ønsker, at politikere, medier, børn og unge, forældre og virksomheder får øjnene op for potentialet og bliver bevidste om skyggesiderne - så vi sammen kan agere på dem.

Vores mål med fejringen er:

  • At bidrage til at flere og et mere divers udsnit af børn og unge får interesse for datalogi.
  • At skabe større synlighed og dermed sikre kendskabet til datalogiens muligheder og vores bidrag hertil.
  • At sætte datalogien i en kontekst på godt og ondt, så alle kan forstå det.