11. maj 2016

Karriereprofil: Casper er softwareudvikler i Skatteministeriet

DIKU Karrieredag

Casper er ansat som softwareudvikler for Implementeringscenter for Ejendomsvurdering (ICE) i Skatteministeriet, der arbejder på at bygge et nyt ejendomsvurderingssystem, hvor de bygger alt in house.

I det daglige arbejder Casper på udviklingen af den applikation og tilhørende infrastruktur, som skal understøtte sagsbehandlingen af ejendomsvurderinger samt klager og henvendelser fra borgerne:

- Det er et kæmpe foretagende med store datamængder og pengebeløb på spil, hvor vi er startet helt fra bunden både med hensyn til teknologier, metoder og datagrundlag. Det gør, at vi har kunnet foretage nogle valg, som vi ellers ikke havde kunnet, hvis vi var bundet til en masse legacy-systemer, fortæller Casper og fortsætter:

- Vores primære programmeringssprog er Clojure til backend udvikling og Clojurescript til frontend udvikling, som kompilerer til Java (på JVM’en) og Javascript henholdsvis. Det gør, at vi kan bruge det samme sprog på front- og backend, og når det så tilmed er et lækkert funktionelt sprog, så er det jo ikke helt dårligt.

Der er masser af udfordringer i arbejdet som softwareudvikler

I Skatteministeriet er det en stor mængde data, som danner grundlag for deres arbejde, hvor de skulle designe vores såkaldte Operational Data Store (ODS) fra bunden, så det lever op til en række krav om bl.a. at holde dobbelhistorik (bitemporale data), oppetider og svartider på queries og samtidig være et system, som udviklerne synes er fedt at arbejde med.

- Vi arbejder som sagt i et funktionelt sprog, hvor der er rigeligt med udfordringer, hvis man er vant til objektorienterede sprog – men også masser af fordele i forhold til de immutable datastrukturer, som er indbygget i både Clojure og Clojurescript, fortæller Casper og fortsætter:

- I fronten bruger vi Reagent, som bygger på Facebook’s React, hvor man kan opbygge sin kode deklarativt og funktionelt uden at skulle lave direkte DOM-manipulation. Det gør det en del federe at arbejde med webudvikling.

På infrastruktursiden bruger man en række teknologier, som også kommer med hver deres sæt af udfordninger, fx Docker, Mesos, Datomic, R, Kafka, Datomic og Cassandra.

En faglig og social arbejdsplads

I Skatteministeriet er der masser af faglige udfordringer at byde på, især hvis man godt kan lide at sætte sig ind i nye teknologier og programmeringssprog:

- Fordi vi er startet fra bunden, har vi nogle gode muligheder for at bestemme, hvordan vi har lyst til at arbejde og skabe nogle gode rammer for, hvordan vi fortsat kan arbejde mest effektivt, fortæller Casper

- Vi er temmelig sociale og kan godt lide at tage en øl når lejligheden byder sig. Vi har også en vinklub hver fredag (der er også øl), og en del sociale arrangementer i huset og på tværs af de andre ministerier. Så hvis man godt kan lide at være lidt social sammen med sine kollegaer, så er der i hvert fald rigelig mulighed for det her, afslutter Casper.

Du kan møde Skatteministeriet til DIKUs karrieredag 12. maj 2016.