København som nordisk centrum for finansiel teknologi (Fintech)?
Ifølge DIKUs professor Fritz Henglein er vejen til at skabe et nordisk centrum for Fintech i København blandt andet en state-of-the-art masteruddannelse i Fintech, placeret i et nyt Fintech-campus, hvor forskning, innovation, undervisning og startups mødes.
Ifølge Fritz Henglein findes ingredienserne til en sådan uddannelse på både KU, CBS, DTU og ITU:
- I dag er der en række kurser på DTU, ITU og KU, som man med fordel kunne placere sammen i en Master-uddannelse i finansiel teknologi. Det er fag som computerfinans, design og usability, cybersikkerhed og data science (Big Data red.). En Master-uddannelse i fintech, som der ikke findes andre steder i forvejen, vil kunne tiltrække internationale studerende med et højt fagligt niveau, og den vil kunne udklække mange dygtige folk til fintech-sektoren, siger han til Nyhedsbrevet Finans.
For at denne nye Master of Financial Technology (MFT) skal fungere, bør der ifølge Fritz Henglein etableres et fysisk center, som skal danne grundstammen for den nye masteruddannelse:
- Forslaget om MFT og et fysisk Fintech-center går hånd i hånd. Synergieffekten fra en sammensmeltning af forskning, undervisning, innovation og starups, kan formentlig ikke opnås uden et fysisk center. I dag er dette fordelt på flere universiteter, innovationsmiljøer og startup centre i København.
Han fremhæver blandt andet Cornell Tech, som er et nyere forsknings- og innovationscenter i New York, der samler førende universiteter, udviklingslaboratorier og startup-miljøer. Et sådan center kunne i København placeres på to lokaliteter ifølge Fritz Henglein. Enten ved siden af ITU i Ørestaden, hvor der i øjeblikket er en parkeringsplads, eller på Nørre Campus ved Københavns Universitet. Her vil man kunne integrere startup-virksomheder med universiteter, hvor der forskes og udvikles inden for it, fortæller han til Finansforbundet.
Det danske Fintech miljø samlet til konference
Ideen præsenterede Fritz Henglein til konferencen Copenhagen as a Nordic Fintech Hub, der blev afholdt onsdag den 9. december på Københavns Rådhus, hvor flere internationale Fintech aktører var til stede og delte deres ambitioner og visioner for Danmarks fremtid inden for Fintech.
I forbindelse med konferencen er der udarbejdet en video, hvor flere eksperter inden for Fintech giver deres syn på, hvordan København kan blive et nordisk centrum for Fintech. I videoen fortæller Fritz Henglein:
- Styrkerne i den københavnske FinTech scene består i samarbejdsmulighederne og det faktum, at vi har en stærk base inden for forskning og innovation i en by som er vant til at være særdeles digitaliseret, så den (byen, red.) kan ikke kun tjene som en ’hot pot’ af avanceret forskning og udvikling, men faktisk også som en testbænk til udvikling af nye løsninger i Fintech-miljøet.
Hvad er Københavns potentiale?
Konferencen er blevet til på baggrund af en undersøgelse udført i et samarbejde mellem Københavns Kommune, Finansforbundet, Finansrådet, Nets, Saxo Bank, DJØF, BEC, TRYG og CFIR (Copenhagen Fintech Innovation and Research). Undersøgelsen er mundet ud i rapporten 'CPH FinTech Hub - Study and recommendations for making Copenhagen a Nordic FinTech hub'.
Rapporten undersøger Københavns potentiale for at blive et stærkt nordisk centrum for Fintech. Rapporten kortlægger og vurderer både styrker og svagheder i det danske og københavnske Fintech-økosystem og kommer med anbefalinger til hvilke handlinger og initiativer, der skal igangsættes for at åbne op for potentialet og gøre København til et ledende nordisk centrum for Fintech.
Rapporten påpeger blandt andet seks faktorer, som er nødvendige for at København skal blive nordisk centrum for Fintech; der skal skabes et dynamisk start-up miljø og de allerede etablerede Fintech-aktører skal investere i innovation og udnyttelse af potentialet. Der skal være adgang til risikokapital, der skal være politisk støtte, der skal være adgang til talentmassen, og der skal skabes et Fintech brand.
Fintech på DIKU
Fritz Henglein er leder af forskningscenteret HIPERFIT (Functional High-Performance Computing for Financial Information Technology) bestående af forskere fra Datalogisk Institut, Institut for Matematiske Fag og Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Bag projektet står CFIR (Copenhagen Fintech Innovation and Research) og Københavns Universitet. Projektet er blevet støttet med 31,4 millioner kroner af Det Strategiske Forskningsråd til seks års forskning fra 2010. Forskergruppen får benchmarks fra partnerne SimCorp, Danske Bank, Nordea og Nykredit.
Fintech-miljøet i Danmark
Inden for Fintech arbejder man med at skabe teknologiske løsninger til den finansielle sektor. I Danmark findes der allerede en lang række virksomheder inden for Fintech-sektoren blandt andet IBM, Nets, Danske Bank og Nordea.
København kan endnu ikke kalde sig for et nordisk centrum for Fintech, men ifølge rapporten har byen potentialet til at blive det. København er blandt andet blevet rangeret som nr. 5 i European Digital City Index 2015 som fokuserer på styrker og svagheder i det lokale start-up økosystem.
En af udfordringerne for København er, at Fintech-økosystemet endnu er lille og relativt spredt - således kunne de forskellige aktører (start-ups, investorer, etablerede aktører og offentlige institutioner) arbejde bedre sammen.