4. december 2017

Fritz Henglein til TV2: Tre ting, der kan få Bitcoin-markedet til at styrtdykke

Bitcoin

TV2 har talt med professor i programmeringssprog og -systemer ved Københavns Universitet Fritz Henglein om tre faktorer, der kan få en eventuel Bitcoin-boble til at briste.

Siden januar er værdien af en Bitcoin tidoblet, og onsdag  brød den igennem grænsen på 10.000 dollar. Det svarer til mere end 62.000 danske kroner. Men værdien kan falde lige så let, som den kan stige. Ordet boble har længe klæbet sig til Bitcoins på grund af dens hurtige vækst.

Mange spekulerer i, om Bitcoin-boblen har pustet sig så meget op, at den til sidst vil springe, så folk, der har købt bitcoins, vil miste deres investerede penge.

Portræt

Professor Fritz Henglein, DIKU

TV2 har talt med professor i programmeringssprog og -systemer ved Københavns Universitet Fritz Henglein om tre faktorer, der kan få en eventuel Bitcoin-boble til at briste

01 Amatører kan sprænge boblen

- Når investeringsamatører dukker op, så er det et temmelig sikkert tegn på en boble. Det er svært at forudsige, hvornår en boble springer. En boble er et selvforstærkende system, hvor folk flokkes til. De øger efterspørgslen og får prisen til at stige. Det lokker endnu flere til, og til sidst springer boblen. Bitcoinprisen er steget meget. Den har en volatilitet (svingninger i kurs, red.), som øger spekulationsmulighederne og kan skabe interesse for endnu flere mennesker. Alene onsdag den 29. november 2017 er prisen både steget og faldet med 20 procent på en enkelt dag.

02 En nationalbank udsteder en kryptovaluta

- Bitcoins er skabt som en kryptovaluta, som ikke skal kunne kontrolleres af myndighederne. Men hvis en nationalbank, alle stoler på, begynder at udstede deres egen kryptovaluta, vil den kunne fratage værdien fra Bitcoins. Det vil mindske efterspørgslen på Bitcoins og dermed også prisen på den virtuelle valuta.

03 Bitcoins-transaktioner kræver meget energi

- Man skal være opmærksom på, at der højst kan gennemføres 10 Bitcoin-transaktioner i sekundet på verdensplan. Det kræver cirka en gigawatt, hvilket svarer til energiforbruget for to kraftværker. Hvis det skal fortsætte, så vil Bitcoins i år 2025 kræve mere energi end det totale energiforbrug i Danmark. Hvis ikke af finansielle hensyn så af miljø- og klimahensyn kan der komme regulering, der mindsker brugen af Bitcoins og vil få folk til at bruge andre kryptovalutaer. 

- Det er overvejende sandsynligt, at Bitcoins vil blive ved med at gå opad over det næste stykke tid, men når det endelig går nedad, så styrter det. Når den er styrtet ned, så er det sandsynligt, at den ikke vil være nær så attraktiv, forklarer professoren.