Nyt forskningsprojekt skal omsætte algoritmer og kunstig intelligens til state-of-the-art kundesupport
Over de næste to år skal KU-forskere i algoritmer, informationssøgning og machine learning i samarbejde med danske virksomheder og med Innovationsfonden som bevillingsgiver forske i nye metoder til optimering af kundeservicesystemer.
Illustration: By Soniachat8
Står det til det nye konsortium bag AMAOS (Advanced Machine Learning for Automatic Omni-Channel Support) med KU-forskere i spidsen, vil dårlige kundeservice-oplevelser snart være fortid, kan man læse i en pressemeddelelse den 3. januar 2018 fra Innovationsfonden, som støtter projektet med 5,2 mio. kr.
Bedre kundeservicesystemer skal opnås med brug af bl.a. chatbots og kunstig intelligens
De fleste har formentlig oplevet eksempler på telefonisk eller webbaseret kundeservice, hvor noget gik galt undervejs, processen blev unødigt kompliceret eller svaret fra systemet var ubrugeligt. Et nyt innovativt samarbejde mellem en gruppe forskere fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet samt en række offentlige institutioner og private virksomheder har store ambitioner om bringe nyeste forskning i algoritmik, kunstig intelligens og informationssøgning i spil med det formål at nå frem til nye løsninger og hidtil uset performance inden for kundeservicesystemer.
Det bærende element i projektet er at koble kunstig intelligens med traditionelle kundeservicediscipliner såsom at finde frem til navngivne personer, omstilling af henvendelser og tildeling af forespørgsler samt besvarelse af spørgsmål og fremfinding af løsninger. Samtidig skal der udvikles effektive algoritmer til at understøtte hele systemet.
Universitetsforskere og virksomheder kan sammen løfte opgaven


Øverst: Stephen Alstrup, KU. Nederst: Søren Dahlgaard, SupWiz
Det er nogle af KUs førende forskere, der er håndplukket til opgaven. Professor i algoritmik Stephen Alstrup, som skal udvikle algoritmerne, forklarer:
"Med brug af kunstig intelligens og maskinlæring, kan vi skabe algoritmer, der får kundeserviceplatformene til at nå op på hidtil usete hastigheder og resultater. Vores mål er i al beskedenhed at skabe kundeservice i verdensklasse".
Med i forskergruppen er desuden professor Anders Søgaard, der forsker i maskinforståelse af menneskeligt sprog, samt lektor Christina Lioma, som er ekspert i 'Information Retrieval' - kunsten at udlede struktureret information af tilsyneladende ustrukturerede data.
Med i konsortiet er desuden startupvirksomheden SupWiz, som består af en gruppe dataloger, der har specialiseret sig i at udvikle intelligente værktøjer til kundeservice og support baseret på machine learning. Flere af medarbejderne i SupWiz, bl.a. Søren Dahlgaard, har selv en forskerbaggrund med en PhD fra DIKU og flere gennemførte forskningsprojekter på CV'et.
"Der er ingen tvivl om at dette ultrastærke konsortium sætter os i en unik position til at revolutionere landskabet inden for kundesupport." udtaler Søren Dahlgaard, der er medstifter og Chief AI Officer i startopvirksomheden SupWiz.
NNIT og Københavns Kommune bidrager med forretningsforståelse og de praktiske muligheder for at bringe løsningerne i spil. Derudover har projektet tilknyttet en række virksomheder med et centralt ønske om at levere endnu bedre kundesupport.
Konsortiet forventer, at metoden vil have et anseligt eksportpotentiale og på sigt vil kunne give danske virksomheder et forspring i den internationale konkurrence.
Facts om projektet:
Innovationsfondens investering: 5,2 mio kr.
Samlet projektbudget: 11,2 mio kr.
Varighed af projektet: 2 år
Projektets officielle titel: AMAOS - Advanced Machine Learning for Automatic Omni-Channel Support.
Kontakt
Professor Stephen Alstrup
Københavns Universitet
s.alstrup@di.ku.dk
Chief AI Officer Søren Dahlgaard
SupWiz,
s.dahlgaard@supwiz.com, tlf. 27 59 84 99
Kommunikationsmedarbejder Inge Hviid Jensen,
Datalogisk Institut Københavns Universitet
ihjensen@di.ku.dk, tlf. 28 75 14 28
Relaterede nyheder
Konsortiepartnere
Københavns Universitet
Datalogisk institut ved Københavns Universitet er førende inden for Natural Language Processing (NLP), Machine learning og algoritmeforskning. Tilknyttet projektet er bl.a. Stephen Alstrup, Anders Søgaard og Christina Lioma, der alle er internationalt anerkendte forskere. Anders Søgaard hører til blandt de mest publicerende inden for NLP med forskningsbevillinger fra bl.a. ERC. Læs mere på diku.dk
SupWiz
SupWiz er en start-up-virksomhed med et unikt hold af Big Data-eksperter. SupWiz's forretningskoncept er at bruge machine learning til at optimere systemer til kundesupport ved at bruge beyond-state-of-the-art teknikker inden for Deep Learning. Løsningen kommer i form af ticket routing og chatbots samt effektive AI-værktøjer til kunde- og agent-selvhjælp. Læs mere på supwiz.com.
NNIT
NNIT A/S er en af Danmarks førende leverandører af it-services og rådgivning. NNIT A/S leverer en bred vifte af it-services og -løsninger til sine kunder, primært inden for life-science-sektoren i Danmark og internationalt samt til kunder i den offentlige sektor samt erhvervs- og finanssektoren i Danmark. NNIT A/S havde per 30. september 2017 2.999 medarbejdere, læs mere på nnit.com.
Københavns Kommune
I Københavns Kommunes Koncern IT arbejder vi med at udnytte potentialerne i de moderne teknologier, så vi kan skabe en bedre hverdag for både borgere og medarbejdere i Københavns Kommune. I vores serviceindgang for IT modtager vi årligt ca. 200.000 supportopkald, hvoraf 80% løses i første linje. Vi arbejder struktureret med at skabe løbende forbedringer og effektiviseringer gennem optimering af processer, kompetencer og systemunderstøttelse, mere info på kk.dk.
MaCom
MaCom leverer platformen Lectio som understøtter de studieadministrative processer på ungdomsuddannelserne. Lectio er således systemrevideret til gymnasier, voksenuddannelse og erhvervsuddannelserne I Lectio fortages desuden forløbsdeling af undervisningsforløb. I Lectio opretter underviserne 1 mio. forløb årligt, hvilket medvirker til, at Lectio er Danmarks mest besøgte hjemmeside, mere info på macom.dk.
Lix Technologies
Lix Technologies er en dansk virksomhed der udvikler en online uddannelsesplatform med mere end 575.000 lærebøger. Lix Technologies er i gang med at ekspandere til store dele af Europa og forventer derfor at have millioner af brugere og kraftigt øget behov for intelligent kundesupport. Læs mere på lix.com.
Edulab
Edulab leverer en online undervisningsplatform for matematik med over 500.000 brugere og 1.200.000 undervisningsspørgsmål besvaret dagligt, mere info på edulab.dk/.