9. august 2021

Nu får digitalisering af naturhistorien sit eget professorat

Ny professor

Digitaliseringen af Danmarks nationale naturarv tager nu for alvor fart med ansættelsen af Kim Steenstrup Pedersen i et nyt delt professorat mellem Statens Naturhistoriske Museum og Datalogisk Institut, Københavns Universitet. Kim Steenstrup Pedersen skal lede en ny enhed der får ansvaret for digitaliseringen af museets 14 millioner genstande.

Billede af insektfossil på computerskærm
Målet med Kim Steenstrup Pedersens nye professorat er at åbne museets samlinger, så alle, uanset hvor de befinder sig, kan få adgang til værdifuld viden om naturens verden. Foto: Datalogisk Institut, Københavns Universitet.

Kim Steenstrup Pedersen forsker i, hvordan man får computere til at opfatte og fortolke billeddata gennem anvendelse af maskinlæring, digital 3D rekonstruktion og udvikling af nye teknologier til samlingsdigitalisering og artsbestemmelse, blandt andet inden for naturhistoriske samlinger og overvågning af biodiversitet.

Portræt af Kim Steenstrup Pedersen
Kim Steenstrup Pedersen. Foto: Datalogisk Institut, Københavns Universitet.

- Kim Steenstrup Pedersen har den helt rigtige profil til at arbejde med de opgaver, vi står overfor med at digitalisere de mange genstande, der udgør vores store samlinger. Det er helt centralt i vores arbejde med at demokratisere og gøre vores samlinger tilgængelige for både forskere, undervisere, studerende, naturforvaltere, grønne foreninger, virksomheder, ja, alle med en interesse for vores fantastiske natur, siger Peter C. Kjærgaard, direktør for Statens Naturhistoriske Museum.

- Den centrale del af min forskning er at lære computeren at ’se’ objekter. Det vil sige udvikle algoritmer, der får en computer til at opfatte og fortolke billeddata. Det bliver derfor utroligt spændende at stå i spidsen for det team, der skal gøre det muligt for alle at gå på opdagelse i flere hundrede års indsamlet materiale fra hele jorden i museets samlinger, siger Kim Steenstrup Pedersen.

Kun et klik væk

Ansættelsen af Kim Steenstrup Pedersen er den seneste i rækken af nye kuratorer, der skal være med til at løfte forskningen og varetagelsen af Danmarks nationale naturhistoriske samlinger til nye højder.

- Som museum skal vi være med til at sikre det bedste grundlag for en mere bæredygtig fremtid, bidrage med vigtig viden for at håndtere biodiversitets- og klimakrise, og inspirere børn og unge til at være med til at skabe positiv forandring for livet på jorden. Her spiller digitaliseringen af samlingerne en vigtig rolle, fordi du med få klik på computeren kan få adgang til en verden af viden, der hidtil har været forbeholdt de særligt privilegerede forskere der fysisk har besøgt samlingerne, fortæller Peter C. Kjærgaard.

 

Kontakt

Kim Steenstrup Pedersen
Professor
Datalogisk Institut og Statens Naturhistoriske Museum
Tlf. 6137 4529
kimstp@di.ku.dk 
Bent Bøkman
PR- og presseansvarlig
Statens Naturhistoriske Museum
Tlf.: 5383 3041
bent.boekman@snm.ku.dk 
Caroline Wistoft
Kommunikationskonsulent
Datalogisk Institut
Tlf. 2130 9631
cawi@di.ku.dk

Emner

Læs også