14. juni 2023

Første hold er klar på den nye kvanteuddannelse

Ny uddannelse

Kandidatuddannelsen i kvanteinformationsvidenskab har optaget sine første studerende, der starter efter sommerferien. Mange søgte, 42 blev optaget.

Kvanteuddannelse på vej

De 11 danske studerende, der er optaget, bliver del af et meget internationalt miljø. Der kommer seks studerende fra henholdsvis Kina og Spanien, fire fra Grækenland, to fra henholdsvis Irland, Slovakiet og Østrig – og en enkelt fra hver af landene Bangladesh, Indien, Kroatien, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Serbien og USA.

Uddannelsen i kvanteinformationsvidenskab hører hjemme på Københavns Universitet, men en del af den foregår på DTU. Uddannelsen udnytter de meget stærke forskningsmiljøer der i forvejen findes inden for området på KU og DTU.

Tre institutter på SCIENCE samarbejder om uddannelsen:

  • Institut for Matematiske Fag,
  • Niels Bohr Institutet og
  • Datalogisk Institut.

Kandidatuddannelsen er en interdisciplinær uddannelse, som kombinerer fagene fysik, datalogi, matematik og kemi. Og de optagne studerendes baggrund dækker bredt. De er bachelorer inden for matematik, datalogi, fysik, ingeniørfysik, astrofysik, fotonik, elektroteknik, nanoscience eller informatik.

De studerende skal derfor ifølge studieleder Jan Phillip Solovej først lære at tale samme ’kvantesprog’.

"De studerende skal gennemgå flere fælles obligatoriske kurser, som skal give dem en grundlæggende forståelse af kvanteinformationsteori og på hvilke platforme teknologien praktisk kan anvendes. Derefter har kandidaterne mulighed for at specialisere sig," forklarer han.

Læs mere om uddannelsen

Emner