Sikkerhed i fremtidens energisystemer: Forsker arbejder på et mere fleksibelt sikkerhedssystem
I en tid med konflikter og ubalancer i de globale markeder stiger opmærksomheden på at styrke sikkerheden indenfor den kritiske infrastruktur. Lektor i IT-sikkerhed og viceinstitutleder for undervisning ved Datalogisk Institut, Ken Friis Larsen, arbejder på at udvikle mere fleksible IT-løsninger, der kan skabe den nødvendige sikkerhed indenfor energisektoren.
Strøm i stikkontakten, varme i radiatoren og vand i vandhanen. Når man taler om den kritiske infrastruktur, taler man om de digitale systemer, der styrer vores energikilder, og som vores samfund i høj grad er bygget op omkring. Hvis den sættes ud af spil, kan det få fatale konsekvenser.
At beskytte forsyningsnettet mod hackeranbreb og sårbare spots er en vigtig opgave i den tid vi står midt i og overfor, mener lektor Ken Friis Larsen. Han er ekspert i IT-sikkerhed og påpeger, at systemerne både er truet af indre og ydre angreb:
”Det, man frygter, er, at naturkatastrofer vil påvirke store dele af infrastrukturen. Det kan skabe en domino-effekt, hvis en ting bliver overbelastet, og den næste ting bliver overbelastet, og lige pludselig går det hele ned. På et geopolitisk plan frygter man også en hybridkrig: At en udefrakommende fjende vil lave et angreb, som kan få store konsekvenser,” forklarer Ken Friis Larsen.
Sikkerhed i en usikker tid
Hvad kan så være en mulig vej til at gøre systemerne mere modstandsdygtige?
Ken Friis Larsen og hans forskningsgruppe arbejder på at skabe løsninger, der er mere fleksible og som kan tilpasses de forskellige virksomheders ønske om sikkerhed – når behovet opstår.
Mere konkret handler det om at udvikle systemløsninger, der kan give blandt andre energivirksomheder større programmeringsmagt, så de selv kan blive i stand til at ”lappe” de potentielle sikkerhedshuller, der kan fremkomme ved brugen af forskellige programmer.
På den måde kan virksomhederne sikre sig mod de eventuelle nedbrud eller kædereaktioner, der kan opstå, når systemernes angribes. Det er en vej til at sikre mere stabilitet, forklarer Ken Friis Larsen.
”Virksomheder sættes ofte overfor et umuligt valg om sikkerhed versus ikke sikkerhed, når de opdager et hul i de IT-systemer, de benytter. Jeg ønsker, at vi i fremtiden kan tænke security lidt mere nuanceret. Det behøver nødvendigvis ikke være så sort/hvidt. Jeg vil gerne lave mere fleksible sikkerhedsløsninger og dermed gøre det mere tilgængeligt at have sikkerhedsløsninger, der er specifikke for den enkelte virksomhed,” siger Ken Friis Larsen.
Hør eksperternes perspektiver på sikkerhed i fremtidens energisystemer til Digital Tech Summit 2024
På konferencen Digital Tech Summit, som foregår den 30. og 31. oktober, kan du høre, hvordan Ken Friis Larsen arbejder på at udvikle denne fleksible IT-sikkerhed indenfor energisektoren.
Derudover vil to forskere fra henholdsvis DTU og AAU give deres perspektiver på, hvordan vi skaber sikkerhed i fremtidens energisystemer.
Under oplægget vil du også, gennem en case fra energivirksomheden RaduisElnet, få indblik i, hvordan det er at være virksomhed i energisektoren, og hvordan man arbejder for at skabe den nødvendige robusthed.
Kontakt
Ken Friis Larsen
Lektor
+45 51 94 65 45
kflarsen@di.ku.dk
Datalogisk Instituts kommunikationsteam
kom@di.ku.dk